Nattsagor för sömnlösa

20130910-215202.jpgFörst irriterar jag mig. Jag menar, kan hon inte bara sluta dumma sig och bete sig som folk!?! Den där killen är ju uppenbarligen inte något att hänga i julgranen direkt och hur tänker hon när hon behandlar sina kompisar på det där sättet? Det är inte förrän sent jag förstår. Att det är så en är som nittonåring. Efterhand minns jag hur jäkla mycket jag gjorde mig själv illa när jag var nitton. Jag var så söndertrasad och var själv den enda söndertrasaren. Den där självdestruktiviteten… Att veta vilken väg som är fel och ändå ta den. Trots att de andra är upplysta. Att medvetet välja fel i alla situationer och skylla på att en inte förstod. Nu när boken är slut kan jag bara sitta här och hoppas att Olivia överlever hon också. Som jag gjorde. Det blir bättre när vi vågar stanna upp och se oss själva som vi är, och stövla på. Det blir bättre också för de sömnlösa…

Nattsagor för sömnlösa är en remarkabelt välskriven debut. Jag älskar den näst intill reservationslöst (det enda som egentligen stör mig är den stora delen kursivtext), språket, drivet, karaktärerna, respekten! Kanske framförallt respekten med vilken de framskrivs, den som får mig att vara Olivia fast det hon gör aldrig har levts av mig. Det är så väldigt, väldigt gripande. Augustnominering? Augustnominering!

Nattsagor för sömnlösa av Johanna Wester. Natur & Kultur

9 svar på ”Nattsagor för sömnlösa”

  1. Ja visst gjorde man mycket i den åldern som inte var bra. Saker som raserade i stället för att bygga upp självkänslan. För mig blev det bättre och vettigare när jag var 22, ungefär.

    Jag blir väldigt sugen på att läsa den här boken! Men vill tillägga att du skriver så gripande om böckerna att du nog skulle kunna få mig att bli sugen på nästan vilken bok som helst.

    Svara
    • Tack snälla, så fint 🙂 Jag hoppas verkligen att jag kan inspirera dig att läsa Nattsagor… den är verkligen värd många läsare.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.