Alice i Zombielandet

20130921-195006.jpgTanken bakom är smått genial, Alice i underlandet men med zombier. Inledningen är också riktigt bra, Alice övertalar pappa att gå emot sina principer, vistas ute efter mörkrets inbrott, bland zombierna bara han kan se. Det slutar i den mest förfärliga scen du kan tänka dig. Och det beskrivs fulländat, precis lagom djupgående för att jag ska förstå det förfärliga, precis lagom glimtvis för att det ska vara lite höljt i dunkel. Alice sorg är förlamande och den känns genom boksidorna. Det känns som början till något riktigt stort. Men sen börjar Alice skolan och så gott som all magi försvinner. Visst är det småintressant med gruppering och zombier och allt det där men det slutar kännas.

Sen har vi ju det där med könsroller också. Jag kan visst läsa böcker med sunkiga könsroller om allt det andra är så bra att det överskuggar, men i ungdomsböcker är det jobbigare och i Alice i zombielandet är det riktigt besvärligt för mig. Killarna i Alice i zombielandet är genomgående väldigt, ”jag hyperstark, beslutsam Tarzan, du bräcklig, fragil Jane”. Det är killarna som sitter inne med dådkraften, det finns tjejer som slåss men deras styrka sitter då enbart i det, de är snärjda i sina känslor. Ali kan förvisso boxa zombiekropp men hon är något av en naturbegåvning och behöver aldrig riktigt tänka så mycket. Det ska missförstås (för män och kvinnor kan ju inte prata med varandra, de är ju från mars och venus om ni minns), det ska konstras och det ska beundras. Cole är hård och enigmatisk och Ali tycker naturligtvis att det är sååå oemotståndligt. Det tycker inte jag. Jag tycker att den här boken är fylld av rätt irriterande ungar som beter sig jäkligt illa mot varandra hela tiden. Över huvud taget är karaktärerna väldigt tunna, en sådan som Frosty till exempel varför är han som han är? Alis relation till honom förändras under bokens gång men jag begriper aldrig riktigt varför eller hur. Jag får för få nycklar, kanske sparas de till kommande böcker men då är jag nog faktiskt inte riktigt intresserad längre.

Alice i Zombielandet av Gena Showalter. Harlequin

2 tankar på “Alice i Zombielandet”

  1. Synd att det är så tradigt med könsrollerna många gånger, annars låter det som en bra idé med Alice i underlandet (outröttlig klassiker) och zombier (som definitivt har varit på modet nu). Jag gillar film, och där ser vi ju både the walking dead, world war z med mera just nu. Dessutom gillar jag spelet Alice Madness return, kanske något i samma anda som den här boken?

    Svara
    • Ja, det är synd och tråkigt när fina idéer faller platt… Har ingen koll på spelet så jag vet inte om de är lika men det är inte omöjligt 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.