#fiktivnovember Del 1

För att fira Fiktiviteters sedan länge timade fyraårsdag tävlar vi nu i fyra veckor om fyra överraskningspaket. Sista dag för besvarande av frågorna är lördagen den 30 november, vinnarna utropas högtidligen den 2/12. Frågorna kan besvaras på följande sätt:

 • I egen blogg – glöm inte att lämna länk i kommentarerna till detta inlägg.
 • I kommentar till respektive frågeinlägg.
 • Facebook – som kommentarer till respektive frågeinlägg på bloggens facebooksida.
 • Instagram – det går bra att kommentera den särskilda frågebilden jag (fiktiviteter där också) lägger ut där eller att lägga ut ett inlägg under hashtag #fiktivnovember, tagga mig gärna för säkerhets skull!


Fråga 1: Berätta om din bästa läsupplevelse i år!

Observera att det inte måste handla om den bästa bok du läst utan att det också kan vara ett särskilt fint minne kopplat till en halvkrattig bok. Det är läsningen och själva upplevelsen jag är ute efter! Var gärna specifik och detaljrik så vi kan inspireras till egna lika fina lässtunder 🙂

Tack till Bokii (Ljudböcker och E-böcker), Natur & Kultur och X-publishing  (och min plånbok icke att förglömma ;-)) som sponsrat med priser!

71 svar på ”#fiktivnovember Del 1”

 1. I början av året införskaffades en soffa till mitt hem, en jättesoffa ska tilläggas, med divan och allt.
  Det har blivit mitt nya favoritställe att läsa på. Där ligger numera massor med kuddar och filtar, plus diverse som kan behövas vid läsning (godis och bokmärken med mera). Jag har även satt upp en läslampa.
  Där taggar jag ner och kan verkligen njuta av läsningen 🙂

  Svara
  • Det låter verkligen fantastiskt mysigt, dessutom har den där fantastiska soffan fördelen av att inte bry sig om ifall det är november eller april. Det är fritt fram att drömma sig bort till bättre tider med en bok när som helst. Härligt!

   Svara
  • Bokbloggande är väldigt bra för läsningen på många sätt, välkommen till bloggvärlden hoppas du trivs här 🙂

   Svara
 2. Det var i somras, jag, syrran och mina två hundar hade packat väskorna och åkt ut till vår andra systers sommarstuga över en helg. Det var ingen där just då så det var bara vi och lugnet. Jag hade en hög med böcker med mig och njöt speciellt av att sitta ute och läsa i sommarsolen.

  Brukade dra ut en av trädgårdsstolarna lite mer på gräsmattan, mitt i solen, sätta mig där med min bok och en kaffekopp och bara försvinna in i bokens värld. På gräsmattan bredvid mig låg båda hundarna och sov gott, också de nöjda med att få spendera dagarna ute på gården. Det var lugnt och fridfullt och ett minne jag bär med mig nu i mörkret!

  Svara
  • Det låter verkligen fantastiskt! Personligen gillar jag skuggan bättre än direkt solljus men att få åka till en stuga med total stillhet och läsfrihet låter väldigt trevligt. Det är verkligen ett minne som kan lysa upp mörknovember, också för mig som inte ens var med 🙂 Tack!

   Svara
 3. Det måste vara läsningen av Martha Sandwall-Bergströms bok Johanna. Den läste jag i våras. En mycket fin historisk ungdomsbok som ledde fram till att jag sträckläste böckerna om Kulla-Gulla som jag aldrig läst förut.

  Svara
 4. Jag har haft ett riktigt kasst läsår med uppsägning från jobb, börja på nytt jobb och enorma problem med en värkande nacke så läsningen har verkligen fått lida. Men något som var helt fantastiskt för mig var att jag efter tio år tog tag i en lässkräck som hette duga, jag läste (eller lyssnade) om Madame Bovary. Jag hade jättesvårt för den här boken när vi läste den på litteraturvetenskapen och jag tyckte illa om både boken och karaktärerna. En avsky har vuxit sig stark genom alla år. Nu fullkomligt älskar jag den, en sån ångest och massa förvirrade känslor och uppgivenhet. Och så klart alla förhoppningar som jämt går i kras. Helt klart årets läsupplevelse!

  Svara
  • Tack och lov för de där böckerna som kan överraska och ge en lusten tillbaka! Jag har inte alls läst Madame Bovary men nu blir jag väldigt sugen, det låter som en bok för mig…

   Svara
 5. Jag och min man lyssnade på Fredrik Backmans ”En man som heter Ove” under en lång bilfärd i somras. Jag hade redan lyssnat en gång, gråtit hulkande fulgråt i slutet av boken och utnämnt den till Årets Favorit, men då min make förhåller sig mycket mer sval till det skrivna ordet (Häromdagen kläckte han tex. ur sig att han aldrig har läst en Astrid Lindgren-bok?! Det blev nästan skilsmässa på direkten.) så kände jag mig osäker på vad han skulle tycka.

  Hela sista halvtimmen satt han knäpptyst och bara körde. Jag tänkte att ”jaha, han avskyr den” och vågade knappt kika på honom (det är ju lite plågsamt att själv älska något som andra dissar), men när boken var slut så såg jag att han satt och grät. Han stammade fram att han ”inte ville prata om det just nu” och satt och svalde och svalde en bra stund tills han samlat sig. Sen pratade vi om boken och skrattade och grät om vartannat resten av resan. Det var en jättehärlig stund, för det är så ytterst sällan som jag och maken förenas i en gemensam läsupplevelse.

  Svara
  • Vilket fint minne, tack för att du delar! Det är ovärderligt att få dela riktigt starka läsupplevelser och särskilt med någon som din man som inte ofta blir berörd av böcker. Fint!

   Svara
  • Jag kunde inte göra kommentar på din blogg men här kommer den 🙂

   Jag läste också Kurt Conan finns inte längre i år, men ganska nyligt och jag gillade den också. Kul att den blev din första recenserade bok här på bloggen och välkommen till bokbloggsvärlden! Tack för att du vill hjälpa mig lysa upp november en aning 🙂

   Svara
  • Åh, den är fantastisk och som jag skrev till en annan deltagare så finns just den boken med på min lista när jag försöker bestämma mig för mitt eget svar på den här frågan. En riktig omkullkastare, helt värd alla hyllningar (som gjorde mig också rätt skeptisk till en början)

   Svara
  • Det går jättebra, sista datum för deltagande är 30 november och det gäller alla frågor och svar 🙂 Ser fram emot att läsa om din läsupplevelse!

   Svara
 6. Det var tidigare i år då jag läste En man som heter Ove. Jag var sjuk och bäddade ner mig i sängen och tänkte att nu ska jag försöka ge den en chans. Jag skulle bara läsa några sidor, men slutade med att jag läste ut hela boken. Kunde inte lägga den ifrån mig och var helt rödgråten när sambon kom hem efter jobbet. Kommer aldrig glömma den. Den fick mig att gråta och skratta om vartannat, en riktig känslostorm.

  Svara
 7. Min bästa läsupplevelse var när jag kom in i sonens rum och upptäckte att han satt och läste första boken i Sagan om ringen triologin. Jag läser väldigt mycket, men han brukar bara läsa Clive Cussler-böcker i vanliga fall. Han berättade att de hade fått läsa ett kort stycke ur den boken i skolan och han ville läsa mer, och eftersom han visste att jag hade böckerna så började han läsa. Då blev jag mycket glad!

  Svara
  • Det är så fint att få vara med på barnens läsresor, en av de bästa sakerna med att vara (bokälskande) förälder faktiskt 🙂

   Svara
 8. Mitt bästa bokminne i år är när jag läste Stormdancer av Jay Kristoff. Jag köpte den inför en flygresa för att ingen av de böcker jag hade hemma kändes lockande att ta med sig på semester. Till saken hör att jag avskyr att flyga vilket innebär att ta sig till resemålet = inte så kul. När jag satt på planet plockade jag fram boken och började läsa. Innan jag visste ordet av var vi framme och den normalt så jobbiga flygresan blev genast mycket trevligare. Stormdancer är en helt fantastisk bok. Det är en äventyrsberättelse fylld med vänskap, mod och kärlek. Samtidigt är det en bok som visar hur illa det kan gå om människor inte slutar vara så giriga och börjar ta hand om jorden.

  Svara
 9. Jag skrev just om en bok som kan bli årets bästa läsupplevelse, ”Goodbye to Berlin” av Christhopher Isherwood. Jag köpte boken i Berlin förra månaden på en muséebutik vid utställningen för Förintelsens offer. Den utställningen och nu boken berörde mig djupt. Boken är skriven med värme och humor och det gör det hela ännu mer tragiskt. Vi får ett levande porträtt av livet i Berlin innan andra världskriget och det gör ont så som när man vet att ett grymt facit väntar. Här finns inlägget om den boken: http://lasresan.se/goodbye-to-berlin/

  Svara
 10. Förra sommaren hade jag äran att bli mamma till fantastiska tvillingpojkar, unedrbart! MEN – dåligt med tid för att läsa.. Men i våras började dom få bra sömnrutiner, då gick jag ut och satte mig i vårsolen på altanen med en filt runt mig, och läste i vårsolen. (tills dom vaknade 😛 ) Väldigt skönt att unna mig själv lite egen-tid på ett sätt jag uppskattar väldigt mycket!
  Vad jag läste minns jag inte, för jag har faktiskt hunnit plöja igenom en hel del sen dess. 🙂

  Svara
  • I de lägena spelar det ingen roll om det är telefonkatalogen en läser, bara att få den där stunden är så himla mycket värt!

   Svara
 11. Tänk att det kan kännas lika kul och spännande varje gång jag läser Pannkakstårtan för ett nytt barnbarn. Så även denna gång med lilla minstingen uppkrupen i mitt knä. Som sina äldre syskon och kusiner före henne följde hon noga med och kollade så jag inte ändrade på en enda mening sedan förra läsningen. Tack Sven Nordqvist för alla underbara Pettsson och Findus-berättelser som roar både stora och små år efter år!

  Svara
  • Det är väldigt fina böcker, jag och mina ungar har alltid varit särkilt förtjusta i bilderna, vi kan sitta i timmar och hitta nya små figurer…

   Svara
 12. Jag har svårt att sätta fingret på någon specifik läsupplevelse men det finns en känsla kopplad till bokläsning som jag älskar och som inte kommit över mig så många gånger i år. Den där känslan av att vara helt avslappnad, axlarna sänkta, lugn i hela kroppen och själen. Bara jag och kaffekoppen (eller någon kväll tekoppen). De tillfällen det händer är alltid den bästa upplevelsen.

  Svara
 13. Hej!
  Mitt bästa läsminne detta året var för mig ganska oväntat och blev en väldigt positiv vändning för mig. Haft problematik med ångest och oro under många år och iår rann bägaren över och blev sjukskriven. Efter en period så tänkte jag att jag iaf skulle ge mig någonting som jag brukar må bra av, nämligen att läsa böcker som jag inte tagit mig tid eller orkat på länge. Valet blev Kärleken är starkare än döden av Malin Sävstam. Boken påverkade mig otroligt starkt och blev inte för mig bara en sann berättelse utan gav även mig verktyg för varför jag kanske mår som jag gör och hur man kan göra för att tänka och hantera situationer. Detta även fast våra historier såklart skiljer sig otroligt mycket åt. Jag tycker boken var självutlämnande med inblickar och naken ärlighet hur man faktiskt kan må, utan att dölja den där fasaden man lätt lägger på sig utåt för andra samt att den hanterade livets ”sinusform” som jag gärna kallar det, att humör och mående är något efter livskriser man måste jobba på och lära sig att hantera istället för att försöka dölja eller gräva ned sig i det förgångna. Nu är jag nästa helt åter på jobbet, känner mig nästan lika bra som för många år sedan och för mig blev det inte bara trevlig läsning utan boken blev även en symbol för min inre resa och att inte glömma hur jag mådde då, samt hur jag själv klarat att hantera situationen och bli starkare.

  Svara
  • Så himla fint att du är tillbaka igen och att boken kunde hjälpa dig dit! Det är superviktigt att få redskap som hjälp men inte alltid så lätt att hitta rätt.

   Svara
 14. Mitt bästa läsminne i år har nog varit när jag vikarierade som lärare och läst högt ur en bok om mobbning och om hur det är att hamna utanför. Alla lyssnade och ville gärna höra ytterligare ett kapitel vilket ju alltid är roligt att höra. Efter varje läs stund pratade vi om boken och det som hänt de senaste kapitlen och vad vi trodde skulle hända framöver. Skulle det lösa sig och hur skulle det gå till? Vi hade många diskussioner och det var många tankar runt vad som hände i boken vilket var mycket givande!

  Svara
  • Det där när en får känna att läsningen gör skillnad på riktigt är fantastiskt, härligt att du fick vara med om en så fin bok och diskussion med dina elever!

   Svara
 15. Jag svarar här 🙂
  Mitt bästa läs upplevelse i år är att min 3åriga dotter äntligen har börjat intressera sig för böcker. Nu sitter hon ofta och bläddrar själv i tidningar och böcker, hon vill att vi läser för henne på kvällen och hon visar ett stort intresse för böcker!

  Svara
 16. Jag är en sådan person som alltid har en bok i väskan eller jackan just in case. Detta gör att man kan finna sig själv sittande och läsa på många underliga ställen. I somras var jag och några vänner ute i skogen och vandrade. Medans de gjorde mat (inte min starka sida…) så fick jag en oemotståndlig lust att klättra i träd. Det fanns ett fantastiskt bra klätterträd bredvid grillplatsen och där klättrade jag upp. Väl uppe var det som att komma in i en annan värld fylld av grönska och den där speciella sommardoften. I min ficka hade jag en utgåva av Robin Hood från 1952 och jag kände vad är ett bättre ställe att läsa Robin Hood på än uppe bland trädkronorna? Det är ett sådant där härligt minne som får mig att le i höstrusket!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.