Intet

intetDet är inte ofta men ibland händer det att det känns jobbigt att ha läst en riktigt bra bok. Hur ska jag kunna förklara för er att ni måste läsa Intet? Hur ska jag övertyga er om att det är en av de där sakerna en bör göra innan en dör? Jag räcker inte till…

Intet handlar om när Pierre Anthon inser att livet är intet och intet är någonting. Allt är i onödan och inget är viktigt. Han placerar sig i plommonträdet, kastar frukt på sina skolkamrater och predikar sin nya insikt. Och klasskamraterna fångas och skräms av den stora intigheten, de vill kämpa och motbevisa. De börjar bygga ”högen av betydelse” – en samling av sådant som betyder någonting för var och en av dem, samlandet eskalerar till rena vanvettigheter. Högen blir ett monster.

Intet är så sjukt välskriven, så nedtonad och ickedömande. Den är filosofisk utan att egentligen filosofera och moralisk utan att moralisera. Den för en diskussion om betydelse, värde, relativitet, utsatthet och allt annat som är viktigt och oviktigt i livet. Samtidigt. I läsarens huvud.

Strunta nu i att jag inte är förmögen att förmedla Intet till er, läs och försjunk i djupa funderingar i en vecka. Sen kan vi diskutera i smågrupper!

Intet av Janne Teller. Bazar

5 svar på ”Intet”

    • Å vad roligt med någon mer som läst! Intet verkar vara en pärla i skymundan som få känner till. Själv fick jag tipset av en kollega och dessförinnan hade jag aldrig hört talas om boken.

      Svara
  1. Håller också med. Jag rekommenderar den som en toka i den boklådan jag jobbar. Länge var det en titel på vår topp 10 för att vi fick så många att läsa den.
    En så bra bok, som verkligen alla borde läsa.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.