16 april 2024

Sömmerskan

Konstaterande 1: Den här boken läste jag av den enda anledningen – att Hilary Mantel tipsade om den i Vi läser för någon månad sen. Hilary Mantel kan ju inte ha fel eller?
Konstaterande 2: Jag tror mig aldrig ha läst en bok med så missvisande baksidestext, det är så att jag blir sugen att köra en sån där recension där jag klistrar in baksidan från boken och sen sliter den i stycken. Men det känns ju inte så konstruktivt… Det kanske räcker att säga att skulle ni komma över den här boken och läser om handlingen så bär i minnet att det inte är sant det som står. Inte mycket i alla fall…
 
En sak som stämmer är att Sömmerskan utspelar sig i Liverpool år 1944. Kriget är allerstädes närvarande i form av soldater, bitterhet och allt för små matransoner. Själva sömmerskan är Nellie men boken handlar lika mycket om hennes syster Margot, brodern Jack och hans dotter Rita som (nästan) alla befinner sig under samma tak. I bakgrunden anas den nu avlidna modern/mormodern som styrde sina barn, och främst döttrar, med järnhand. Konsekvensen går genom generationerna och lämnar hämmade och skadade människor i sina spår. När Rita möter en amerikansk soldat ställs allt på sin spets.
 
Jag tycker mycket om Sömmerskan, det är en inte helt okomplicerad bok som känns väldigt säregen. Språket är väldigt precist och varje ord känns vägt på guldvåg, som alltid hos tipserskan Mantel. Det jag faller allra mest för i den här boken är hur Bainbridge vrider och vänder på karaktärerna, en handling förklaras utifrån personen som utför den och återvisas sen ur ett annat perspektiv och framstår då i ett helt nytt ljus. Och alla versioner är lika sanna när de pusslar den större bilden av den olyckligt passionerade Margot, den resignerade men ändå ganska nöjda Nellie och den djupt sorglige Jack.
 
Är det någon där ute som läst något annat av Beryl Bainbridge och kan upplysa mig om huruvida hon är fortsatt bra?

Sömmerskan av Beryl Bainbridge. Forum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.