Nordiska väsen

Boken Nordiska väsen kan vara årets vackraste. Jag tror att jag helt enkelt utnämner den till det. Och eftersom utsidan och ytan spelar stor roll i den här sortens böcker så det är något riktigt fint att vara.

Jag började med att läsa boken själv och jag är ju sedan tidigare inläst på mylingar (som en del av min forskning när det begav sig), vampyrer och diverse skömt (som vi säger i Värmland) vilket förstås bidrog till min fascination. Och så fångades jag inte minst av de fantastiska bilderna. Men de senaste veckorna har jag också lyckats locka in min ibland lite bokovillige son i fällan. Vid frukost häromdagen frågade han om vi inte kunde läsa den där boken med alla läskiga saker, han gjorde spökljud och konstaterade lyckligt att ”det finns varulvar i den”. Så det kan vi förstås fortsätta med, men på dagen tror jag. Det är för mycket fantasi i kombination med infotext och riktigt fascinerande bilder för att bli riktigt bra före läggdags…

Jag skulle inte bara vilja utropa Nordiska väsen till den snyggaste utan också till den bästa allroundjulklappen. Alla som inte är helt avogt inställda till oknytt, gammelminnen och/eller illustrationer borde älska den här. Och ärligt talat, till och med en superskeptiker som min far sitter på en hög sedan länge halvglömda historier om gråtomtar. Det är på tiden att det finns ett standardverk, för alla, gammal som ung. För att upptäcka och återminnas.

Nordiska väsen av Johan Egerkrans. B.Wahlströms

Finns som e-bok

4 svar på ”Nordiska väsen”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.