16 april 2024

Årets läsupplevelser

Här kommer några av mina största läsupplevelser under 2013, imorgon kommer mina fem bästa böcker alla kategorier att koras. Fina tider för listälskare (desto mer förfärliga tider för dem som hatar listor kan jag tänka men håll ut, det är över snart!)

Årets roligaste: En man som heter Ove
Låt mig vara tydlig – jag gillar inte roliga böcker. Ord som på något sätt beskriver hur rolig en bok är får mig vanligen att skygga, flera meter och många år. Ove trodde jag var som Hundraåringen… (en bok jag fördomsfullt skytt som pesten sen den kom, att makens julklappspocket dessutom är blurbad av Lasse Berghagen har säkert också spelat in), därför tog det lång tid innan jag hittade fram till den. Ove var årets roligaste bekantskap och jag tyckte särskilt mycket om att han fick mig att gråta så mycket…

Årets tårdrypare: The fault in our stars
(tätt följd av Genom natten). Greens bok fick mig att se helt svullet söndergråten ut i flera dagar vilket måste resultera i en topplacering. Tack och lov gick det att skratta åt eländet också.

Årets thriller: Expeditionen
Men åh så spännande det tydligen är med misslyckade polarfärder. Jag hade ingen aning!

Årets klassiker: Northanger Abbey
Kom till mig sist i en Austenomläsning jag ägnade mig åt i vintras/våras och oj vad jag glömt att den var så bra. Eller har jag ens läst den förut? Jag är glad att jag gjorde det nu i alla fall.

Årets hjälp till självhjälp: Kroppspanik
Den här boken är den som jag troligtvis skrivit en av mina bästa recensioner till, Formajuryn tyckte i alla fall det. Och det var en text jag längtat länge efter att skriva om en bok jag längtat ännu längre efter att få läsa.

Årets märkligaste resa: Lena Andersson-upplevelsen
Först störde jag mig på att jag aldrig följde med i hennes texter i DN, sen läste jag Var det bra så? och såg ljuset. Sen läste jag Egenmäktigt förfarande och nu är jag tillbaka i att störa mig på att inte fatta igen. Och så vann hon Guldpennan för de där texterna i DN som jag fortfarande inte begriper mig på…

Årets tegelsten: Aldermanns arvinge
Nästan fem månader tog det men nu är den slutligen besegrad. Om det var värt ansträngningen, frustrationen och tiden? Jag tror det…

Årets trio: Tre på tre-böckerna
Med utmaningens hjälp fick jag tummen ur och läste äntligen tre fe-böcker jag längtat länge efter. War for the oaks var bäst!

Årets vinnare: Alice!
Så välförtjänt, så äntligen, så fint!

Årets avslutning
I dubbel bemärkelse faktiskt, en av årets sist lästa böcker var för mig nämligen Nyckeln. Och så fick jag äntligen veta hur det gick, och att årets trilogiavslutning faktiskt inte var Gardells Döden utan Bergmark Elfgrens och Strandbergs Cirkel-slut. Så himla snyggt och bra och ganska så sorgligt!

Vilka har varit era största litterära upplevelser i år?

Och glöm nu för allt i världen att komma tillbaka och ta reda på vilka mina fem bästa böcker 2013 var. Världen håller andan…

 

6 tankar på “Årets läsupplevelser

  1. Bra lista!

    Mina största läsupplevelser i år har nog varit Knausgårds ”Min kamp 3-6”, Oskar Skogs ”Pojken som fann en ny färg”, Kerstin Thorvalls ”Jag minns alla mina älskare…” och Susanna Lundins ”Hindenburg”.

    Är riktigt sugen på att ge mig i kast med missade böcker som ”Expeditionen” och ”Egenmäktigt förfarande” nästa år.

    1. Och jag är riktigt nyfiken på dina favoriter – särskilt Hindenburg och Thorvall som jag inte läst än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.