Aldermanns arvinge

Det här är alltså boken som tog mig fyra månader att läsa. Det har gått långsamt, jag har försökt snabbläsa men det har visat sig omöjligt, handlingen drar in mig om och om igen. Problemet är att så snart jag lagt ifrån mig boken så lockar den inte längre. Mycket mystiskt alltihop men nu har jag i alla fall läst klart och på något mystiskt sätt så var det ju värt de där fyra månaderna.

Aldermanns arvinge handlar om en sammanslutning av (i alla fall till en början uteslutande) män som sett sin glans dagar och nu kämpar för att hitta en mening i sina liv när den store patriarken, Aldermann, gått först in i galenskapen och sedan döden. Sonen William växer upp i ett hus som tronar över centrala London och likt ett museum kräver vördnad och under alla förutsättningar motsätter sig minsta förändring. Ingenting händer och det är väl det som gör att min läsning går så segt. Stora delar av romanen är lika händelserik som att sitta och se färg torka, det är vilsamt men knappast omtumlande. Ibland behöver jag såna böcker, som ger mig tid att sjunka in och typ läsmeditera.

Det kommer en fortsättning i vår, jag kommer troligen läsa den men måste nog vila mig några år först. Gabriella Håkansson är en fantastisk författare i Paul Austersk anda, allt är mysterier och kopplingar och långsamt djup hos henne. Jag älskar det men kan möjligen ha överdoserat en aning nu. Jag behöver rensa huvudet med något riktigt lättsinnigt, något utan äckliga gamla gubbar…

Aldermanns arvinge av Gabriella Håkansson. Albert Bonniers förlag

Boken finns också som e-bok.

4 svar på ”Aldermanns arvinge”

  1. Hm, jag har varit lite halvsugen på att läsa denna men tvekat eftersom jag varit rädd för att den kanske trots allt blir lite för många sidor och lite för många stickspår och lite för lite action … Verkar som om det kanske fanns fog för den oron 🙁

    Svara
    • Ja, jag skulle säga att det finns fog för oron, du beskriver boken rätt bra faktiskt – den är som sagt bra men det krävs att en vill ha och är beredd på långsamhet.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.