16 april 2024

Feministisk inspiration

Jag kör ju utmaningsfritt i år men det betyder naturligtvis inte att jag kör utan inspiration. Som jag tidigare berättat hoppas jag på att fokusera på hyllvärmare och framförallt längtansböcker, sånt som står i min bokhylla av en anledning, med fokus på en bok i månaden. Några av dessa böcker kommer troligen att hämtas från listan nedan, några av böckerna nedan kommer läsas utanför månadsboksprojektet. Det är mina favoriter/nyfikenböcker från den feministiska litteraturkanon Feministbiblioteket samlade ihop i fjol. Det råkar också sammanfalla rätt bra med den inspirationslista jag har kvar som en rest från förra årets boktolvan. Många flugor i samma smäll alltså. Då det här är en inspiration och inte en utmaning finns ingen förhoppning om hur många böcker jag ska läsa, jag hoppas att jag hittar några nya favoriter helt enkelt.

Min feministiska inspirationslista

Ett eget rum – Virginia Woolf

Kris – Karin Boye

Den femte sanningen – Doris Lessing

Glaskupan – Sylvia Plath

Mörkrets vänstra hand – Ursula K LeGuinn

Män kan inte våldtas – Märta Tikkanen

Älskarinnorna – Elfride Jelinek

Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall

Bübins unge – Mare Kandre

Imamens fall – Nawal el Saadawi

Förbjuden betraktelse – Nina Bouraoui

Under det rosa täcket – Nina Björk

Ställd – Susan Faludi

Lila hibiskus – Chimamanda Ngozi Adiche

Utrensning – Sofi Oksanen

Vilka är era favoriter i listan?

15 tankar på “Feministisk inspiration

 1. Kris ska jag med försöka läsa i år 🙂 Jag gillar Karin Boye som poet, men har faktiskt inte läst någon roman av henne. Så både Kris och Kallocain står på listan.

  Ursula Le Guin är en favorit hos mig, men just den här har jag inte läst. De enda jag har läst är Den femte sanningen och Glaskupan; två bra böcker, som tyvärr inte engagerade mig nämnvärt.

  1. Kallocain har jag läst och tyckt om så jag litar på att också Kris ska vara bra även om jag också älskar Boye främst som poet. Jag är lite orolig för Den femte sanningen eftersom den är så omfattande, möjligen ska jag läsa en annan Lessing först för att vänja mig på med språket eller något. Vi får se hur jag gör…

  1. Jag har sett dem och de är så sjukt fina att jag nog måste köpa dem. Trodde att maken hade Under det rosa täcket men eftersom han själv inte tror det så kan det motivera ett inköp tycker jag 🙂 Många av böckerna har jag längtat efter länge men andra har jag hittat tack vare kanonen, ska bli väldigt spännande!

 2. Vilken spännande inspiratioslista! Jag har bara läst ”Utrensning”, men den är en av mina absoluta favoritböcker. Så grymt bra och angelägen. Önskar dig ett riktigt inspirerande läsår!

 3. Läser just nu Björk! ”Kris” var förvånansvärt bra och ”Glaskupan” är jag glad att jag fick tag i – den är egen och unik 🙂

  1. Sparar kanske din rec tills jag läst boken men det låter väldigt bra att du tyckte så mycket om den!

 4. Jag har bara läst Det mest förbjudna (för många år sedan) och Utrensning men båda rekommenderas! Utrensning var helt fantastisk tycker jag, läste den först i höstas efter att den hade stått i bokhyllan länge.

  Jag hade ett litet feministiskt lästema för mig själv i somras då jag av min man fick Karolina Ramqvists Alltings Början, Katrine Kielos Det enda könet och Caitlin Morans Konsten att vara kvinna. Alla bra! Vill lägga till Tina Fey’s Bossypants och Jeanette Wintersons Varför vara lycklig när du kan vara normal men du har säkert läst flera av dessa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.