13 april 2024

Spring så fort du kan

Tack och lov är verkligen Spring så fort du kan precis så bra som jag inte vågade hoppas på. En sekund i taget som kom förra året var en av det årets största käftsmällar och absolut den bästa ungdomsboken tillsammans med Nyckeln. Och så mycket finns kvar i Spring fort du kan – avigheten, rädslan, litenheten, kampen, svårigheten att förstå sig själv, andra och världen. Den tunga, allt överskuggade sorgen som hela tiden lurar i skuggorna…

Den här gången är det Ante som berättar, han som blir hittad och plötsligt sitter där vid ett köksbord och dricker mjölk igen, med sällskap och en hel värld av känslor som vaknar när kroppen tinar upp från vinterkylan. Det är vardagsbestyr, som att rykta hästar och se till att det finns vatten, men minst lika viktiga är de där moraliska ställningstagandena, minnena som trängs undan och relationerna som är så himla svåra att begripa sig på.

Jag gillar Ante så som jag gillade Hedvig i En sekund i taget, de är båda människor jag kan identifiera mig och framförallt sympatisera med. Och så bär de så mycket skuld och sorg, det är inte utan att jag vill krama om dem och förklara att de ju är så sjukt mycket bättre människor än de själva tror.

Jag var skeptisk en stund, innan jag läste boken, men nu längtar jag efter fortsättningen. Jag skulle så väldigt gärna vilja förstå mig på Ella litegrann också, visst får jag väl det också va? 

Spring så fort du kan av Sofia Nordin. Raben & Sjögren

Finns också som e-bok

10 tankar på “Spring så fort du kan

  1. Oj, nu blir jag nojig att jag publicerade min recension någon dag för tidigt..? Men ja, gillade också! Det fanns liksom mer att berätta utan att det alls kändes krystat, och även jag vill läsa mera! Gillar också hur barnen/ungdomarna får vara vanliga i allt det ovanliga, svartsjuka och kåta etc.

    1. Precis, det känns väldigt naturligt och icketillkämpat! Och ingen anledning till oro bästa Bokbabbel, det var jag som inte fick klar recensionen till recdag (som var i måndags om jag minns rätt), du var helt rätt ute 🙂

  2. Jag gillade den här bättre än första boken! Beror förmodligen helt på mina förväntningar och i det här andra fallet, bristen på dem.

    1. Jag läste första boken helt utan förväntningar och blev nästan chockade av hur bra jag tyckte den var, den här höll för mina förväntningar 🙂

  3. Men åh, nog är det såna här blogginlägg man kan behöva för att muntra upp en författardag. Och jo, jag sitter just och försöker lösa ett problem i del tre … den som har arbetsnamnet ”Ellas bok” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.