Jag och facklitteraturen

När jag häromveckan bad om blogginspiration skrev Anna följande: Jag skulle vilja att du skrev om facklitteratur och historiska böcker! Läser du det? Varför/Varför inte? Vad? Ja, jag läser facklitteratur men inte särskilt mycket nuförtiden. När jag studerade och doktorerade blev det förstås mer, baserat på tvång men också tack och lov på intresse. Jag har läst väldigt mycket historisk facklitteratur under åren och framförallt sådan som på något sätt hanterar kvinnohistoria, min forskning var tydligt inriktad på genus och makt vilket förstås speglas i min lästlista och i mitt nuvarande intresse. Efter att jag lämnade den akademiska världen något år efter disputation och efter några terminers undervisning har jag tagit en liten paus från facklitteraturen kan man säga, eller i alla fall så står den väldigt mycket tillbaka för skönlitteraturen. 

När jag kollade vad jag egentligen läst och skrivit om i facklitteraturväg här på bloggen så hittade jag faktiskt mer än jag trott, och ganska blandat – det är matlagning, löpning, Doctor Who och Kroppspanik i skön förening… All faktaläsning hittar du här. Det jag läser idag är nog ändå framförallt politisk historia (Älskade fascism är ett bra exempel) och annat politiskt inom genus (Hatet, Fittstim, Flickan och skulden) eller samhälle på annat sätt (De hatade, Jag är inte rabiat, jag äter pizza), sånt som eldar på mig helt enkelt. Jag läser sällan facklitteratur för att lära mig saker nu för tiden, jag vill få en inblick och förstå snarare än att lära mig fakta. Har du tips på bra faktaböcker jag borde läsa? Inom mina favoritgenrer eller något helt annat?

2 svar på ”Jag och facklitteraturen”

  1. en av mina absoluta favoritförfattare är A J Jacobs, honom vill jag gärna rekommendera! The Year of Living Biblically är min favorit hittills, My Life as an Experiment och är också väldigt underhållande och intressant 🙂 The Know-It-All och Drop Dead Healthy är även de klart läsvärda. jag kan inte riktigt beskriva böckerna, de är så annorlunda allt annat jag nånsin läst… på ett bra sätt! http://ajjacobs.com/

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.