In i skogens djup

Lystring! Tips om bortglömd fantastisk bok på ingång! Lystring! Sök er till biblioteket gott folk för den här pärlan är slutsåld på förlaget!

Själv fick jag nys om In i skogens djup när jag i höstas bad om tips till en dystopitext jag skulle skriva på jobbet. Tipsen flödade in och Jean Heglands debutroman gömde sig i högen av all denna fantastiska mörkerläsning.

Boken handlar om systrarna Nell och Eva som bor i ett hus i skogen flera mil utanför närmsta lilla stad i Norra Kalifornien. Båda är i övre tonåren och de lever ensamma efter att katastroferna började hända. Elektriciteten som försvann, bensinen som tog slut, sjukdomarna, olyckan… De försöker upprätthålla en vardag i väntan på att civilisationen ska uppstå igen. Nell pluggar inför ett viktigt prov och Eva lever och andas balett, trots att musiken tystnat för länge sen.

In i skogens djup handlar om hur svårt det är att leva tillsammans, hur svårt det kan vara att älska den enda som finns kvar i ens liv, hur svårt det är att inte veta, att veta och att låtsas att allt snart ska bli bra igen. Det är så fasansfullt påtagligt alltihop – lukter, smaker, förtvivlan, långtråkighet, den krypande skräcken och drömmarna som sakta dör.

Jag grät inte när jag läste men det var ändå som att långsamt skäras sönder och slitas i stycken. Eller som ett sår inuti som en inte kan låta bli att pilla på, en berättelse som blir sådär vidrigt värre och värre att det inte ens är skrattretande. Och ändå finns där också så särdeles mycket kraft att det är uthärdligt och inte ens lämnar en bitter känsla i munnen efteråt.

Jag försöker alltid jämföra med något annat för att få folk att välja att läsa bortglömda böcker. Det här är som Vägen i vacker kombination med eh, jag vet inte riktigt, kanske något med ungdomar… Och språket… Jag har precis lagt till boken på engelska till min nästa köplista eftersom jag måste få läsa den på originalspråk och så ska jag genast testa Windfalls som är Heglands enda andra bok jag kan hitta. Och ni, ni ska som sagt genast bege er till biblioteket, utan att passera gå…

In i skogens djup Jean Hegland. Forum

8 svar på ”In i skogens djup”

  1. Låter ju hur spännande som helst! Helt klart något för mig. 🙂 Stort tack för tipset. Hittade den på Bokbörsen, där det fanns flera exemplar.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.