Stjärnmärkt

Jag ska inte överdriva utan nöjer mig med att säga att det här är en av de bästa ungdomsserien (Stjärnmärkt är del två i serien om systrarna Cahill som inleddes med Farlig förmåga) som ges ut just nu.

Varför? Därför att Cate Cahill är en så jäkla cool och motvillig hjältinna, för att allt är så mörkt och eländigt och det fina hela tiden trasas sönder av någon du älskar, av misstag eller av besvikelse. Därför att ingenting får vara enkelt. Därför att det här är en sorts Tjänarinnans berättelse light. Därför att det patriarkala mansväldet är så genomruttet men att det också är fullt begripligt då krafterna inom kvinnorörelsen är fasansfulla när de används på fel sätt. Och vem bestämmer vad som är rätt och fel? 

Jag älskar betraktelsen över systerskap, både det biologiska och det kvinnliga. Ibland gör vi varandra så sjukt illa genom att bestämma vad som är bra och dåligt systerskap, ibland reser vi oss över de där olikheterna och utför storverk tillsammans med de män som också vill vårt bästa och vill delta i kampen för vår rätt att tala och vara och äga vår kropp. Tack vare dessa diskussioner blir Stjärnmärkt väldigt lite en bok om magi och fantasi och istället väldigt mycket en berättelse om vår verklighet på olika plan. Jag tror på feminismen som jag också tror på att det goda kommer segra i sagan om systrarna Cahill. Men hur det goda ser ut vet ingen förrän det är här. Det kommer kännas i luften.

Stjärnmärkt av Jessica Spotswood. Rabén & Sjögren

3 svar på ”Stjärnmärkt”

  1. Jag älskar verkligen serien om systrarna Cahill, och jag håller med om all du skrivit i detta inlägg. Längtar så till den tredje boken!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.