Ett eget rum

När jag nu några dagar efter att jag läste ut Ett eget rum tänker på den så händer det att jag nästan, nästan gråter. För att den är så briljant. För att Virgina Woolf är så briljant. För att det faktum att hon är lika aktuell och brännande idag är så långt från briljant. Virginia Woolf behövs idag, och det är ju väldigt sorgligt, en kunde ju ha hoppats att vi skulle ha kommit längre.

Formen i sig adderar till upplevelsen, bara tanken att Ett eget rum är skriven som en föreläsningsserie får i alla fall mig att måla bilder i huvudet. Tänk att få sitta i den publiken!

Hon är inte allt igenom snäll Woolf, snarare tvärtom, Charlotte Brontë får sig till exempel en rejäl skopa ovett och även om jag (och Woolf också faktiskt) älskar Jane Eyre kan jag inte annat än ge henne rätt som framhåller syster Emily som en bättre (=mer otvungen) författare. Och då har den senare ändå skrivit en bok jag verkligen inte tycker om… Oerhört intressant är också hur övertygande Virginia Woolf visar att Shakespeares syster aldrig kunnat bli lika framgångsrik som han, hon hade aldrig chansen att förverkliga sina eventuella drömmar. Virginia Woolf visar utan tvekan, med stor emfas, på behovet av ett eget rum för att kvinnor ska få uttrycka sig. Och det är lika viktigt och lika sant än idag.

Låt mig avsluta med att säga att min förälskelse i Virginia Woolf växer sig allt starkare för varje ord jag läser. Jag tänker Orlando härnäst eller har ni andra förslag?

Ett eget rum av Virginia Woolf. Ellerströms

6 svar på ”Ett eget rum”

    • Det där med att få ändan ur är sannerligen inte det lättaste, det tog mig flera år att komma till skott med denna men det är så värt att vänta på!

      Svara
  1. Åh, den är så bra. Var några år sedan jag läste, är nog dags för en omläsning snart! Vet inte vilka Woolf du har läst men jag älskade både Mot fyren och Mrs Dalloway!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.