Kanada

Den är svårbeskriven Kanada. Den är flyktig och kompakt på samma gång, jobbig och lättsmält. Det enda som är riktigt säkert är att jag tycker mycket om den.

Jag kan inte låta bli att jämföra med Jonathan Franzens Frihet som jag läste med stora förväntningar, den som skulle vara ”Den stora amerikanska romanen” men i min värld blev pladdrig och irriterande. Fords Kanada är ”Den stora amerikansk/kanadensiska romanen”, den beskriver både det amerikanska och det kanadensiska så att mentaliteten och tonen blir väldigt påtaglig. Den utforskar.

Det enda jag fastnar på, och något måste jag ju alltid klaga på eller hur!?!, är förespeglingarna. Inledningen är fantastisk – de första meningarna där Ford spoilar stora delar av handlingen själv. Men när han sen inleder rätt många kapitel med att hinta om ”katastrofen som skulle komma” och sånt så blir det lite långtråkigt. Lite onödigt är det också, lita på din fantastiska berättarförmåga Richard, det gör jag! Kanada var ett ganska långlivat läsprojekt för mig men ett allt igenom njutningsfullt sådant.

Kanada av Richard Ford. Brombergs

8 tankar på “Kanada”

  • Testa, som övriga kommentarer gör tydligt är det inte en bok för alla men jag tror att du känner mycket tidigt om det är din grej eller inte.

   Svara
 1. Jag köade länge på biblioteket för att få hem den här boken. När den väl kom hade jag inte tid att läsa den. Försökte därför lyssna på den, men gav upp efter några timmars lyssnande. Den är för långsam för mig.

  Svara
  • Jag har dokumenterat svårt att lyssna på böcker över huvud taget och tror nog säkert att jag skulle somna om jag lyssnade på Kanada. Jag läste den i rätt små portioner och upplevde den som väldigt vilsam och fin. Men smaken är förstås olika och sen handlar det lire om timing, jag behövde en långsam bok när jag hittade denna.

   Svara
  • Så kan det förstås vara. Jag gillade ju men hittade som sagt också saker i berättarsättet som störde mig, men långsamheten älskade jag.

   Svara
 2. Jag började läsa den här tidigare i år, men efter cirka 70 sidor lade jag den åt sidan och tänkte att jag skulle försöka vid något annat ställe. Den passade inte just då, men det gör den kanske vid ett annat tillfälle.

  Svara
  • Jag tror absolut att det är en bok som passar vid vissa tillfällen men inte andra, testa igen när det känns rätt!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.