13 april 2024

När tröttheten slår till

När jag blir riktigt lästrött och vill ha något lättsmält och bekant men inte orkar läsa om någon av mina vanliga livräddare, då vänder jag mig till fanfiction. Ett tag var det Sookie Stackhouse-fanfic som gällde och jag hittade några riktigt bra som dock alltid spårade ur i oändliga sexscener.

Nu senast slog det mig att det var fanfic som skulle göra mig lycklig när jag läste om Hungerspelen för jobbets räkning, såg filmen och tappade orken att läsa men ville stanna i världen. Jag ville helt enkelt göra det där som mitt läsinspirationsskäl handlar om men utan att orka fantisera själv… Så nu blev det fanfic och eftersom jag inte orkade med det uppenbara Katniss/Peeta-köret inriktade jag mig på min favvokaraktär Haymitch. Och herregud vilken fantasi folk har! Behöver jag säga att den här läströtta bloggaren fastnade ett tag (läs några veckor) och gick runt bland utbudet i ren och storögd förundran?

Jag kan omöjligen recensera fanfic eftersom den till så stor del bygger på något som redan skapats, det vore som att recensera en fantasi eller en dröm. Jag har läste en hel del och mycket är förstås förfärligt, mycket är ren porr (jag kommer aldrig mer se Haymitch eller Katniss med samma ögon igen, känner mig lite smutsig faktiskt) men sen finns det sånt som är riktigt bra också. Det välskrivna, det som känner in karaktärerna, det som utforskar smärtan som bara anas i Collins böcker. Och mörkret förstås. Det jag tycker allra mest om i hela fanficvärlden (och jag älskar den!) är interaktionen mellan de som skriver och de som läser. Att de hjälps åt och fantiserar tillsammans. Som helhet kan jag säga om fanficvärlden att det förstås finns mycket skit men guldkornen är så klart glänsande att det är värt letandet. Sen tycker jag att hela företeelsen, att folk skriver ner sina fortsättningsfabuleringar så att andra får läsa, är fantastiskt. Det finns så mycket kreativitet! Själv har jag aldrig skrivit fanfic, annat än i mitt huvud där det formuleras varje dag, men jag känner att jag borde ha gjort det i tonåren.

Som jag sa så har jag läst en del de senaste veckorna och bland det jag hittat så vill jag inte tipsa om det uppenbart dåliga eller porrberättelserna men en del bra har jag allt hittat. Rekindling som jag läste först, om Katniss post-Mockingjay och Haymitch och hur de försöker få liv i Katniss igen efter allt som hänt, är riktigt välskriven. Den känns för det mesta imponerande trogen karaktärerna. Visst är det skolflicksaktigt att tro på kärleken på det sättet men i alla fall jag mår rätt bra av det ibland, som motvikt. Och så blir jag lätt tårögd över att en hobbyförfattare får till den där dynamiken och jämställdheten som så många ”riktiga” författare misslyckas med. Den andra fanfic jag läste kring samma tema (Katniss/Haymitch) heter On fire och är skriven av en författare med ett annat språk än engelska som förstaspråk vilket betyder att det blir lite halsbrytande ibland men samtidigt imponeras jag över hur välskrivet det ändå är. Själva berättelsen spårar ur och ner i sexdiket efter ett tag men i alla fall en stund är det riktigt fint om vänskap och trasighet. Några lite kortare berättelser som är läsvärda är: Tick tock, Only fear that makes you run och Exist

Just nu känner jag mig lite mätt på hungerspel och Panem och allt (intrigen blir lite enahanda också till slut trots att alla naturligtvis adderar sin egen del, allt slutar lite på samma ställe vilket blir ganska tröttsamt efter överdos) men jag kommer absolut återvända som läsare till fanfic-världen för att fördjupa mig i någon annan bok/serie/karaktär.

Läser du fan fiction? Har du några fanfic-tips att ge mig, inom vilken fandom som helst? Eller har du skrivit fanfic och kan intyga att det är så kreativt fantastiskt och utvecklande som jag vill tro?

 

 

 

8 tankar på “När tröttheten slår till

 1. Jag läser väldigt mycket fanfics och den senaste tiden har jag snöat in mig på Jily fics, alltså James + Lily Potter från Harry Potter serien. Mina favoriter är en serie i tre delar som börjar med boyfriend (https://www.fanfiction.net/s/5548168/1/Boyfriend). Den är T rated så den halkar inte ner i sexträsket, men den är rolig och söt. Börjar med att Lily vill irritera sin syster och så dyker James upp ur ingenstans. Petunia tycker han är söt och Lily hittar på att James är hennes pojkvän, och sen går det bara utförs.

  1. Tack för tipset, jag är inte så med i Potter-världen än eftersom jag bara läst en bok men jag vill absolut utforska fanfic-sidan lite och då är dina tips superbra eftersom jag har förstått att det finns hur mycket som helst också i den delen av fanfic-världen.

 2. Det finns fanfics som givit mig mitt livs mest lysande läsupplevelser jämte diverse favoritböcker. Visserligen har de flesta slutat med porr ändå, men vägen dit har varit helt bländande.

  Nu har jag alla mina storfavoriter sparade på min (hem)dator så jag vet inte alls om de finns kvar på nätet och på vilka länkar. Men det finns mycket rysligt bra till de episka rollspelen Mass Effect och Dragon’s Age.

  1. Det är så fantastiskt fint att det finns fanfic som är så bra att den fördjupar upplevelsen av huvudboken/filmen/spelet. För oss som gärna snöar in oss på något eller inte kan få nog helt enkelt så är det en ynnest. Tack för tipsen, jag ska söka på dem och se vad jag kan hitta.

 3. Avslöjar, inte helg utan blygsel, att jag inte kände till fanfiction. Tycker det låter som en jätteintressant grej och får genast kolla upp ifall det skrivits någon fanfic om mina favoriter.

 4. Äääälskar fanfiction! Hur skulle man annars överleva tills George RR Martin behagar skriva färdigt nästa bok, eller en bra tv-serie kommer med nästa säsong? Funkar ju bra för att bearbeta olika trauman i tv-serier/böcker också – man kan glömma bort det som egentligen hände och mysa ner sig i massor av versioner av just det där händelseförloppet man själv hade velat ha.
  (En tjej som skriver om tv-serier och är riktigt bra när hon är som bäst finns på http://libraryofsol.livejournal.com/ Mycket sex (slash), men med en fin känsla för såna där lite aviga, sköra relationer.)
  Har gjort ett par försök att skriva själv, men det känns svårt att skriva och hitta rätt ton på svenska (läser själv på engelska och det blir lite ett skydd mot de värsta skämskudde-avsnitten).

  1. Tack för tips! Tycker också att det skulle vara omöjligt med all denna väntan och att hantera jobbiga saker som händer i böcker och tv-serier. Älskar att få läsa olika versioner och tankar som jag inte ens snuddat vid själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.