16 april 2024

Grattis Maria Lang!

Maria Lang-dagen jag anordnade i lördags är över, och oj vad bra den blev! Som ett grattis på den verkliga födelsedagen, Dagmar Langes 100-årsdag, bjuder jag idag på en sammanfattning av vad som egentligen hände. 

Innan den officiella temadagen ens hunnit börja ploppade det upp några inlägg: Feministbiblioteket skrev på morgonen om sin relation till Maria Lang och Fantastisk fiktion berättade redan dagen innan om sin relation till pusseldeckare i allmänhet och Camilla vid skiljevägen i synnerhet. Och så blev det ett extra bonusinlägg hos Feministbiblioteket också.

22 texter blev det allt som allt. Några av oss skrev om vår kärleksrelation till Maria Lang. Och så pratade vi Nora, erotik och ond bråd död förstås.

Eftersom vi var så många som skrev blev inläggen väldigt varierade. Men några teman kan skönjas. Vi var några som skrev om vår relation och vårt möte med Maria Lang. Jag inledde dagen med ett litet minne över ensamhet och Maria Lang-läsning. Cinnamon skrev om sin nya bekantskap med Lang. Tröst för ett knytt berättar om sin långa relation till Lang och vad hon gillar mest. Och Lottens bokblogg skrev om sitt möte med Maria Lang.

Jag skrev om poesin i De röda kattorna, stämningen i Kung liljekonvalje av dungen och både jag och Annas bokbord fördjupade oss i debuten Mördaren ljuger inte ensam.

Dark places skrev om god och ond erotik hos Lang och bjöd också på ett vykort från Nora/Skoga. Sagas bibliotek fördjupade sig i Lang och operan vilket jag som operanovis uppskattade mycket. Feministbiblioteket utnämnde Lang till veckans feminist. Fantastisk fiktion diskuterar vad en deckare är. Skuggornas bibliotek skrev om Lang som sommarläsning och hur det är att återuppleva böcker. Bokdetektiven skrev om Maria Langs egen relation till deckargenren och de starka åsikter hon ofta gav uttryck för. Marias boklivs text om Maria Lang som snuttefilt behandlade ett ämne som många av oss återkom till (trösten i det bekanta och det vilsamma i att läsa det kända). Det här har jag läst skrev om  Maria Langs ungdomsböcker och särskilt Akta dig Katja.

Och slutligen, Den ultimata Maria Lang-kalendern är uppdaterad!

Varierat alltså, och läsvärt! Jag hoppas att alla som gillar Maria Lang fått sitt lystmäte för ett tag framåt, och så hoppas jag att vi lyckats locka någon ny stackare i fördärvet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.