Svart passion

I somras hände det sig att jag höll vampyrsommar och nog förläste mig en smula på blodsugande bestar. Jag tröttnade helt enkelt och just nu mår jag nästan lite illa vid tanken på att jag har några böcker i ”ska läsa snart”-hyllan som jag längtar efter men som innehåller vampyrer. Orkar inte med dem! Så det var kanske ett misstag att läsa det där recensionsexemplaret som blivit stående. Förutsättningarna var inte de bästa när jag tog tag i Svart passion men jag försökte verkligen.

Jag gillar ambitionen. Att placera en vampyrhistoria på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg ger en helt annan närhet och igenkänning än någonsin Forkes eller Bon Temps. Det gillar jag jättemycket liksom blinkningarna till popkultur och vampyrfiktion. Men detta till trots så krävs det något nytt till vampyrgenren, förutom en ny stad då, om det ska bli ett nytt liv. Hela genren är annars lika trött som jag just nu. Det är för mycket mänsklig flicka suktar efter mörk, hemlighetsfull kille som visar sig vara vampyr. Och så lite blod och lite våldsamt och så lite kyssar på det. Svart passion är tyvärr inte något undantag. Det är ok skrivet men känns inte nytt eller omvälvande på något sätt. Nej, jag tror inte att det bara är min vampyröverdos som gör det. Hade jag hamnat inför Sunshine eller Judas barn eller Sookie-böckerna eller The Gilda stories just nu hade jag känt motstånd inför att läsa det men jag hade ändå uppskattat berättelserna när jag kastade mig in. Här vill jag aldrig ge mig riktigt hän. Det är helt enkelt inte särskilt bra.

Svart passion är första delen i en serie som heter Dimmornas folk. Jag kommer inte läsa vidare men jag tycker att många av de ungdomar som läst Cast och Mead och är redo att återvända till hemmaplan borde kunna gilla det här, det är inte dåligt (förutom slutet som känns väldigt b), det är bara inte så bra som jag kräver av vampyrlitteraturen nu för tiden. Den vampyr som inte rockar min värld göre sig icke besvär.

Svart passion av Annika Banfield. Idus förlag

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.