Världskrig Z

Sällan har en bok blivit stående så länge och sen visat sig vara så bra. Jag fick Världskrig Z som recensionsexemplar 2011 och läste den inte förrän härom veckan, mycket skämmigt men jag hoppas kunna väga upp min seghet med en riktig tvättäkta hyllning nu istället.

När jag först slog upp boken, ca 48 timmar innan jag var färdig, tänkte jag lite smått att det här som är så upphackat kan ju inte ge något vidare djup. Jag kommer nog inte få känna särskilt mycket här, som risken ofta är med zombiesmittat material. Sen läste jag och fastnade, och resten är underbar historia. För som jag fastnar för var och en av de människor som i tur och ordning berättar om hur de överlevde kriget och kampen och allt det förfärliga! Max Brooks är en sjukt effektiv och skicklig berättare som verkligen kan det där med att lägga upp en historia på bästa sätt.

Som alltid med riktigt bra zombie/vampyr/annat valfritt monster-fiktion så handlar det här om samhället mer än farsoten. Det blir mycket snart tydligt att det människor gjorde mot människor, oundvikligt eller inte, var långt mycket värre än det som gjordes mot dem i form av zombier. Makt som dödar, offrar, förstör sina underordnade. Människor som kliver över sina grannar och äter deras barn för att överleva. Människan som djur, den levande människan som zombie. Och det är så förfärligt och känns så sant och trovärdigt att jag känner mig paradoxalt trygg. Om nu zombieapokalypsen skulle slå till har vi här en bibel att läsa och dra lärdom av. Inte för att jag tror att det skulle bli något annat än en fasansfull upprepning i verkligheten, men en kan väl få drömma. Eller?

Världskrig Z. En muntlig historia över zombiekriget av Max Brooks. Modernista

Finns också som e-bok

Andra som skrivit om boken: Swedish zombie, Bokfetischist, Beroende av böckerBokstävlarna

5 svar på ”Världskrig Z”

  1. Äh hrm… Jag har inte läst boken, men fick den samtidigt som du (antar jag) som rec.ex. Men jag har inte lagt undan den helt, jag har tänkt att läsa alla rec.ex. jag fått. Det tar bara lite löngre tid än vad jag trodde 🙂 Men nu blev jag riktigt sugen på den här faktiskt! Jag kanske också borde läsa snart.

    Svara
  2. Tyckte himla mycket om den här, också. Det var en av böckerna som (lite) botade min aversion mot zombieböcker. Den andra var Varma kroppar, har du läst?

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.