13 april 2024

Om politik

Hej på er! Jag sticker upp huvudet ur böcker och jobb och familjeadministration – ni vet det där som vissa kallar maj, och tittar förbi den annars självgående (nåja, jag skriver och förinställer recensioner det gör jag faktiskt) bloggen för att ta tag i en viktig fråga. Just nu, så här några timmar efter valresultat och hemskheter behöver jag få prata med er lite. Jag är sådär samhälleligt deprimerad igen, djupare än vanligt. Jag är ledsen över att vi är så få som röstar, människor har dött för att folk som vi ska få göra det för sjutton! Och så är jag ledsen över att såpass många tycker att vi ska låta Europaparlamentet nedlusas av den allra sorgligaste och mest småttiga av mänskliga rädslor – nazism, fascism, intolerans och annan sån skit. Strategin att lösa alla problem med att stänga oss inne och dem ute, jag förstår verkligen inte den. Just nu vill jag mest begära utträde ur världen men så kan vi ju inte ha det. Jag vill att ni ska hjälpa mig att samla kraft och argument inför hösten (och resten av livet om vi ska vara ärliga, samhället ska ju levas i också, inte bara uthärdas kring valdagar)! Vilka böcker om politik och samhälle och sånt bör jag läsa? Fakta och skönlitteratur – bombardera mig med tips!

11 tankar på “Om politik

 1. Jag rekommenderar Farfar var rasbiolog av Eva F Dahlgren. Den handlar kanske mest om det förflutna, men även om den människosyn som ledde till gasningar och tvångssteriliseringar. Tankegods som ligger till grund för dagens rasism.

  1. Tack för tipset! Jag har inte läst den men nu har den hamnat långt upp på listan över e-böcker jag ska låna och läsa i sommar.

 2. Det är verkligen fruktansvärt, skrev själv om det idag även om jag inte gav några direkta boktips. Eller, jo, det gjorde jag i förbifarten även om jag inte läst den själv ännu. Har dock hört mycket bra om den – Ett oändligt äventyr av Sven-Eric Liedman. Den är kanske inte direkt politisk utan snarare filosofisk och handlar om människans kunskap och så – i den finns ett stycke om att människan skapar sig empati genom läsning och läsning av skönlitteratur, enligt en vän till mig.

  Själv tänkte jag beställa Det Händer Nu!, antologin som Fi ger ut men den var slut 🙁 Hoppas den kommer in igen för den är ju verkligen aktuell!

  Annars håller jag på att ta mig igenom Till försvar för kvinnans rättigheter av Mary Wollstonecraft och Det andra könet av Beauvoir just nu, tung läsning då många strukturer fortfarande känns igen. Under det rosa täcker är ju en klassiker och Jag heter inte Miriam är ju högst aktuell! Visst har det också skrivits minst två böcker som är kritiska mot SD den senaste tiden? Minns inte vad de heter men har tänkt läsa dem!

  1. Tack! Jag har varit så arg och ledsen att jag inte begripit att det är nu jag ska ta tag i min feministiska läslista igen men dina tips påminde mig. Nu ska här läsas Björk, Tikkanen, Lessing tillsammans med Lena Sundström och Niklas Orrenius och allt vad jag kommer på!

 3. Jag skrev om Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson på min blogg igår. Den är tyvärr högaktuell med tanke på romernas (och andra gruppers) utsatthet i dagens Europa.

  Om jag inte missminner mig handlar ett av P3 Dokumentär om rasbiologin. Alt. är det en P1 Dokumentär.

  1. Åh vad jag vill läsa om Miriam nu, har plats sju i bibliotekskön dock så jag får nog vänta en bra bit in på sommaren. Tur att det finns annat att läsa och lyssna till under tiden.

 4. Lika glad som jag blev över att det gick så bra för Fi, lika ledsen blev jag över SD’s framgångar. Jag känner att jag saknar argument, blir mest bara stum över att människor väljer att lägga sin enda dyrbara röst på ett gäng med människofientliga åsikter. Har verkligen var tionde person jag möter på stan lagt sin röst på SD!? Det får inte vara sant. Nu måste vi ändra på det här, INNAN det blir så illa som i exempelvis Frankrike.

  1. Precis så känner jag också. Det som gör mig allra mest ledsen ändå är nog att så få känner att de vill utnyttja den där inte så självklara rättigheten att lägga sin röst på något. Att välja att inte säga vad en tycker, det är helt obegripligt för mig. Och att minnet är så sorgligt kort.

 5. Håller med, även om valdeltagandet år sjukt lågt är resultatet både sorgligt och oroande för hösten. Vi läser ”Lyckliga i alla sina dagar” av Nina Björk i bokcirkeln just nu! Ska bli kul att prata om 🙂

  1. Den vill jag också läsa! Jag hoppas på betydligt högre valdeltagande i höst men det känns lite tungt just nu, hoppas, hoppas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.