13 april 2024

Den utvalde

Någon sa att Lois Lowrys Den utvalde (The giver) skulle bli film och att hen omöjligt kunde fatta hur det skulle gå till, och att boken var fantastisk. Så jag blev ju tvungen att läsa den. Och den är fantastisk, jag fattar inte hur de ska göra film av den, hur det ska lösas i bild…

Egentligen vill jag inte säga någonting om Den utvalde, den läses bäst utan förförståelse. Jag upplevde till och med baksidestexten som för mycket. Det räcker med att säga att det här är en historia om en värld inte helt olik vår och helt olik. Där finns en minnesbevarare, en givare, en pojke att tycka mycket om. Ett samhälle utan olikhet. Och smygande uppenbaras det, det fasansfulla.

Det här är en sån där bok som det sällan talas om, en undangömd pärla, en bortglömd diamant, en helt fantastiskt fin bok som jag känner stor kärlek till. Och även om jag inte förstår hur de ska få till filmen är jag glad att den kommer, kanske kan boken också få ett välförtjänt uppsving. Hoppas! Själv går jag vidare till uppföljarna, som inte ens verkar vara översatta till svenska…

Den utvalde av Lois Lowry. Natur och kultur

2 tankar på “Den utvalde

  1. jag gillar det här upplägget med att du upptäcker undangömda pärlor och jag marscherar iväg till biblioteket och lånar dem efter att ha läst din recension. Återkommer!

    1. Jag är också rätt nöjd med upplägget, marsch iväg till biblioteket, hoppas du gillar (kan inte tänka mig något annat faktiskt)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.