Vi kom över havet

Det här är en sån där bok som håller för förväntningstrycket. Den är precis så bra som alla säger.

Det som slår mig när jag läser Vi kom över havet är hur lite jag vet. Om Japan och om japaners villkor före och under kriget. Att få följa de vi:n som berättar den här historien, från 1920-talets början med båtresan från det gamla landet till det nya. Besvikelsen över det som visar sig vänta på dem, förtrycket, våldet och slitet. Och det svåra i att finna sig till rätta i ett land. Vilket som helst men framförallt i ett land som inte behandlar en väl. Att vissa människor inte får ett liv värt att leva…

Vi kom över havet påminner mig mycket om Ru, en annan skildring av flykt och dess konsekvenser om än berättad på ett helt annat sätt. Vi kom över havet är mässande men absolut inte på ett dåligt sätt. Sättet att berätta om Vi som ett kollektiv är väldigt effektivt. Jag förstår hur många de är, hur illa behandlade de blivit och hur outsägligt sorgligt det är. Och samtidigt får jag se de få som gömmer sig där bland de många, de som kanske hittade kärleken och fann någon sorts lycka. Kanske.

Vi kom över havet av Julie Otsuka. Albert Bonniers förlag

6 svar på ”Vi kom över havet”

  1. Jag älskade den här boken. Sedan gjorde jag misstaget att läsa Ru direkt veckan efter. Som du skriver så är de lite lika och eftersom jag fortfarande var bedövad av Vi kom över havet och inte hade riktigt hunnit smälta den, så fick nog Ru inte den ärliga chans som den förtjänar.

    Svara
    • De är lika och olika samtidigt, berättandet i Vi kom över havet är så intensivt och ibland aggressivt att i alla fall jag blev helt utmattad av den, på ett bra sätt. Ru är ju berättad på ett helt annat sätt även om tematiken är lika och det lite fragmentariska (också på ett väldigt bra sätt). Jag läste Ru några månader före Vi kommer över havet och jag tror att den ordningen och det lilla tidsglappet var bra, förstår att det kan bli lite överdos annars.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.