Sagas bok

Såhär är det. Jag älskar Elsie Johanssons böcker om Nancy, Glasfåglarna, Mosippan och Nancy, bortåt vansinnets gräns (nåja, men jag tycker mycket, mycket om dem i alla fall). De är tre av de bästa böcker jag läst. Någonsin. Tå-Pelles Nancy är en av mina bästa fiktiva vänner.

De böckerna är tills nu det enda av Elsie Johansson jag bekantat mig med. Inte ens poesin har jag läst utöver. Men när nu Sagas bok kom kände jag en plötslig längtan att återknyta bekantskapen. Sagas bok är en berättelse om utanförskap och att lämna det bekanta bakom sig. Saga är utsatt och lite rädd för att gräva i det förgångna och det undanträngda men hon gör det eftersom hon måste. Det är fina teman för en djupdykning. Men jag fångas aldrig riktigt. Sagas bok är fin på sitt sätt men den brinner aldrig riktigt i mig. Ibland känner jag att den nog är för förklarande, för ordrik. Jag tycker mycket om det där lite aviga hos Saga som jag också känner igen från Nancy. Jag kan inte förklara det närmare men det finns en kantighet inte bara i karaktärerna utan också i berättelsen, stilen, känslan som jag är väldigt svag för. Sagas bok är inte min bästa bok men den manar mig i alla fall vidare in i Elsie Johanssons författarskap, jag måste förstå och utforska den där avigheten som jag känner igen mig ganska mycket i.

Sagas bok. En trovärdig historia av Elsie Johansson. Albert Bonniers förlag

2 svar på ”Sagas bok”

  1. Jag tyckte Saga påminde lite om Libby i Dark Places. Just den där kantiga personligheten och svårigheten att släppa någon in på livet. Båda kvinnorna kommer till en punkt i livet när de tvingas konfronteras med sitt oklara förflutna, och ta reda på vilka de egentligen är. Sedan tror jag ju inte alls att Saga skulle gilla jämförelsen, och inte Libby heller för den delen, men jag tar mig friheten att se likheterna ändå.

    Svara
    • Nej, de skulle nog inte hålla med eller bli så glada själva men jag tycker att det är en väldigt spännande och bra jämförelse 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.