Bübins unge

När jag läser Bübins unge känner jag en stor önskan att vara litteraturvetare, jag skulle vilja ägna en doktorsavhandling åt att gräva mig in i Mare Kandres bildspråk och tankevärld. Trots, eller tack vare, mörkret vill jag gå in i Bübins värld och inte komma ut förrän jag några år senare förstår den. 

Läsaren får ingenting gratis här och väldigt få ledtrådar om vad som är fiktiv verklighet och vad som är inre, själslig kamp. Min tolkning är att det mesta sker i flickans inre, men helt säker är jag inte. Det tycker jag om. Säker är jag på att en flickas transformation till kvinna står i centrum och det känns sorgligt ovanligt. Vuxenblivandeböcker handlar ofta om pojkar, menstruationens revolutionerande attack på flickkroppen är väldigt frånvarande som tema (Carrie är det enda undantag jag kommer på just nu men det måste finnas fler). Därför är Bübins unge så viktig. Och för att den är vacker i all sin gotiska svärta, den smyger sig in under huden och slår rot.

Och nu är jag påmind om hur fantastiskt vackert och viktigt Mare Kandres författarskap var och är, i min värld av litteratur kommer nog bara Christine Falkenland riktigt nära i tema och språk.

Bübins unge av Mare Kandre. Albert Bonniers förlag

Andra om Bubins unge: FeministbiblioteketBokmania

Denna bok är en del av min feministiska läsning som du kan läsa mer om här.

4 svar på ”Bübins unge”

  1. Tragiskt att denna lilla pärla inte finns i pappersformat på svenska (utom på bibliotek). Hade gärna haft några ex att ge bort.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.