16 april 2024

Huset Longbourne

Jag är som ni vet mycket förtjust i allt Jane Austen. Jag läser böckerna om och om igen och rangordnar dem i ständigt föränderliga listor (just nu är Northanger abbey nr 1 och Övertalning tätt därefter) ser filmer och tv-serier igen och igen. Det jag älskar med dem är att de är så välskrivna, att de är bekanta, elakt roliga och att de belyser klass- och genusaspekten på ett sätt som känns modernt. Såna här kringberättelser som Austenprojektet förhåller jag mig milt skeptisk till, vilket visat sig rätt smart. Austen kan skrivas av Austen men uppenbarligen inte av andra…

Men Huset Longbourn av Jo Baker är något annat. Det är en berättelse som faktiskt behöver berättas och det är en klass och kvinnohistoria som ger ett nytt djup till Stolthet och fördom. Och visst är det svårare att älska Elisabeth och heja på Darcy nu, inte för att de är synnerligen osympatiska utan för att de agerar utifrån sina klassnormer och är helt blinda för det som finns under deras position. 

Riktig fattigdom leder till beroende och fastlåsthet men det gör också rikedom och umgängesregler. Longbournes värld är en värld där alla sitter fast, där kärlek är något som genomlids i tysthet och där kvinnor forslas hit och dit. Och där inte heller män lämnas utrymme att finna sin väg. Och så outsägligt tråkigt de verkar ha det. Jag har aldrig sagt att jag vill leva i en Austenroman, jag vill läsa dem inpackad i en filt (så kallt det måste ha varit i de där stenhusen!) i trygg förvissning om att världen ser lite annorlunda ut idag. Men en hel del lever också kvar och jag är glad att Huset Longbourn kan ge det djupet för de dagarna jag vill minnas det och önska något annat.

Huset Longbourn. Stolthet och fördom, tjänstefolkets berättelse av Jo Baker. Wahlström & Widstrand

3 tankar på “Huset Longbourne

    1. Testa den tycker jag, andra böcker i genren brukar mest handla om att skriva någon form av romantik, här är det faktiskt en egen historia även om den andra historien finns kvar som en ytterrock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.