Vad mina vänner inte vet & Vad min flickvän inte vet

Jag har aldrig läst prosalyrik för unga tidigare, och nu fick jag i och för sig tag i en synnerligen välskriven och tematisk intressant bok, men oj vad jag tycker om det!

Vad mina vänner inte vet (som heter What my mother doesn´t know i original, varför den viktiga betydelseförskjutningen i titelöversättningen?) är Sophies bok, hon lever ett sånt där skolvardagsliv med pojkvän och kompisar, som alla vill ha men som känns lite sådär lagom vardagstrist. Hon chattar med en kille på nätet, hon svalnar i sina känslor inför pojkvännen och sen kommer det där jullovet när alla reser bort och Sophie blir kvar i stan.

I slutänden är det här en väldigt vacker kärlekshistoria, om mot alla odds och trots förutfattade meningar och allt sånt. Fantastiskt fint, och grunden till det är Sophie, hon som inte alls är särskilt ovanlig och speciell men som vågar följa sina känslor. Jag älskar henne.

vad-min-flickvan-inte-vet_haftadFördelen med formen prosalyrik är att det räcker att säga lite för att antyda mycket och i Vad mina vänner inte vet och uppföljaren Vad min flickvän inte vet som jag också läst, öppnas många smygkikningshål, mot Sophies vänrelationer, mot hur hon hanterar killar, Robin, och inte minst föräldrarnas relation och sättet de är med Sophie, där finns en hel serie böcker att hämta men jag nöjer mig gärna med att plocka med mig guldkornen från Sonya Sones bok och spinna vidare i huvudet. Vad min flickvän inte vet som är den fortsatta berättelsen ur Robins perspektiv är lika fängslande och intressant, särskilt mycket tycker jag om att Robin får utvecklas och hitta en egen plats i världen.

Nästa steg är att leta vidare och hitta mer prosalyrik för det är sannerligen en form jag gärna vidareutforskar!

Vad mina vänner inte vet av Sonya Sones. Bonnier Carlsen

5 svar på ”Vad mina vänner inte vet & Vad min flickvän inte vet”

  1. De här tillhör mina absoluta favoriter! De har lånats och lånats och älskats av högstadieeleverna också. Särskilt mycket av dem med lässvårigheter, för detta klarar de av och blir så glada för det.

    Svara
    • Jag kommer också rekommendera dem hej vilt nu! Dels för att de är lättlästa, dels skitbra och sen vänder de sig så väldigt tydligt till både killar och tjejer också, och visar att det inte är så stor skillnad som en kan tro i den åldern (heller).

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.