Hemligheternas rike

Äntligen! Hur många veckor, månader, år (nåja) har inte tredje delen av Kristin Cashores serie De utvalda stått i bokhyllan och stirrat uppfordrande på mig? Den har ropat saker som ”läs mig, du vet ju att du kommer älska mig” och sånt. Och äntligen kom sommaren och tiden och energin.

Så älskade jag då? Inte till en början tvingas jag erkänna. Ganska länge var jag skeptisk och undrade varthän och varför. Sen, efter ca halva boken började det få mer styrsel och efter det är jag helt hänförd. Jag älskade Tankeläsaren, tyckte om Monstrets dotter men Hemligheternas rike är en ren genialitet. Den är alldeles för lång men jag förstår samtidigt att den måste börja som den gör, vi måste följa med Bitterblue i hennes sökande efter sanningen för att förstå hur fasansfulla konsekvenserna blir. Hemligheternas rike kan vara den skickligaste och vackraste/hemskaste skildringen av makt och maktlöshet jag läst. Hur de två storheterna fungerar, interagerar och hänger ihop. Just det där hur makt och maktlöshet hör samman tycker jag är extra viktigt och det är så fantastiskt väl berättat.

Kristin Cashore har verkligen skapat en powertrilogi. Där finns hbtq-problematiker som tas på allvar och görs precis så enkla som de borde vara och så svåra som de är. Där finns inte ens talet eller tanken om att kvinnor inte skulle kunna göra det männen gör och lite till, det är en självklarhet. Där finns alla sorters människor och alla sorters människor är sympatiska eller osympatiska oberoende av sexuell läggning, kön och annat ovidkommande. Jag kan inte annat än älska från djupet av mitt hjärta. Jag hoppas att Kristin Cashore kommer skapa mycket, mycket mer framöver.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
HEMLIGHETERNAS RIKE, Kristin Cashore
Månpocket, 2014
Översättare: Carina Jansson, originaltitel: Bitterblue
Del 3 i serien De utvalda. Del 1 Tankeläsaren, Del 2 Monstrets dotter.

Andra som skrivit om boken: Bokstävlarna[/su_note]

3 svar på ”Hemligheternas rike”

  1. Håller med! Jag var visserligen en av dem som älskade Monstrets dotter också, men samtidigit tycker jag verkligen att trilogin är starkast som helhet. De olika delarna går verklighen ihop i den här och som du säger, en fantastisk bok.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.