Bossypants

Ibland hamnar jag lite på efterkälken. Som nu till exempel när jag läste Tina Feys Bossypants i typ mars och inte lyckats få ur mig en recension förrän idag. Jag önskar att jag kunde säga att den som väntar på något gott och allt det där men den sorgliga anledningen till att det inte blivit av är att jag inte vet vad jag ska skriva. Eftersom jag inte vet vad jag tycker. Så jag använde det här politiska temat som drivkraft och försöker härmed få till något. Förlåt!

Bossypants.JPGJag tycker att Tina Fey ofta är väldigt rolig, och jag tycker att Bossypants också är rolig, ibland. Men mest av allt är Tina Fey smyganalytisk, hennes förmåga att peka på en företeelse med hela handen utan att nämna den är himla effektiv. Missionen – att stärka kvinnor i vissheten om att det är möjligt – är tydlig och jag tycker att hon lyckas med att nå sitt mål även om det ibland känns lite hurtigt och lite långt från den verklighet som många lever i. Men försöket i sig är värt en eloge, och som sagt jag tycker att hon lyckas vara stöttande och pushig. Mitt egentligen enda problem med boken (som jag minns, det var ju i mars jag läste och jag har ett vagt minne av utseendefixering också men eftersom det är just vagt kan jag inte göra något av det…) är att jag inte skrattar åt något som så uppenbarligen är skrivet för att jag ska skratta. Däri ligger nog också förklaringen, jag har generellt svårt för påtvingade roligheter som inte känns spontana – där jag tvingas dra på smilbanden istället för att befinna mig i en situation där jag inte kan låta bli. Jag avskyr att känna mig manipulerad helt enkelt och det spelar roll här. Plus det faktum att jag inte sett varenda Saturday Night Live-framträdande Tina Fey någonsin gjort eller tokälskade det jag sett…

Bossypants är en svindlande lättläst och intressant bok om hur en kvinna, Tina Fey, tog sig dit hon tog sig. Det är samtidigt en betraktelse över kvinnoskap och på det sättet besläktad med Caitlin Morans Konsten att vara kvinna. Jag gillar Tina, men har inte riktigt så roligt med henne som jag hoppats…

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
BOSSYPANTS, Tina Fey
Sphere, 2012

Andra som skrivit om boken: Bibliopepe, En full bokhylla är en rikedom, The Book Pond[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.