The Wake

1066 är året och vi befinner oss i England. Berättaren är en man som befinner sig på gränsen till en invasion och ett gerillakrig och han förtäljer om hårda tider. Han ser omen på himlen och sen brakar helvetet lös över honom och hans land.

Jag hittade boken när den blev långlistad för Man booker-priset och tänkte att det här är något för mig det. Så jag fixade fram en e-bok och började läsa. Jag trodde att det var ett skämt först, ett misstag. Jag fick lov att googla boken för att inse att den faktiskt är skrivet på ett engelskt skuggspråk, som Kingsnorth i och för sig inte tänker att man någonsin talade men som tydliggör att språket förändras och förskjuts med tiden. Och det var ju helt obegripligt tills jag verkligen försökte. Med högläsning och ord för ord-taktik lossnade det och sen blev det inte ens konstigt. Annorlunda men ändå med flyt som sällan. För det är ju ett talspråk och det är mitt i prick. Just den här personen pratar såhär och jag älskar det. Det är som meditation.

Jag tänker på Sjon. Jag tänker på Jeanette Winterson. Jag tänker att det inte finns något liknande. Jag vet inte om jag kan rekommendera The Wake men jag vet att jag älskar den. Om du gillar språk och att utmana dig, om du är intresserad av att läsa en historisk roman som går all the way, om du vill läsa något som aldrig kan översättas så tycker jag att du ska testa. Ge inte upp direkt som jag nästan gjorde, ge det några sidors tragglande så kanske det lossnar för dig också. Då är det som ett pussel som faller på plats och du har förstaklassbiljett rakt in i en mycket speciell mans innersta liv. Det är inte vackert där inne, men det är alldeles, alldeles underbart skitigt och mörkt, och sjukt.

Och förresten, den kommer vinna Man Booker-priset, det är precis en sån bok som förståsigpåare gärna vill lyfta fram för att de lätt kan slå den i huvudet på folk. Det är lätt för läsare att känna sig dumma när det är så svårt att komma in i tankesättet i en bok. Språket skrämmer bort många och då är det enkelt att använda för de som orkar. För det är det det handlar om, att orka ge sig in i boken eller inte. Inte att kunna eller inte. Så jäkla svårt är det inte, men det är knöligt och det är utmanande, och är en inte en inbiten älskare av historiska romaner så skulle jag inte vilja säga att det är värt det. Men för sådana som mig (historiska romaner-fantaster) är the Wake renaste guld i bokform.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
THE WAKE, Paul Kingsnorth
unbound, 2014

Andra som skrivit om boken: Goodreads[/su_note]

4 svar på ”The Wake”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.