En enda natt

Jag tyckte mycket om Simona Ahrnstedts två första böcker (Överenskommelser och Betvingade), mycket för att jag, som ni alla vet, älskar den historiska dimensionen. Den senaste historiska boken älskade jag inte fullt lika mycket av någon anledning, troligen att tidsperioden inte intresserar mig så mycket. Det var med viss bävan jag tog mig an Ahrnstedts första nutida romance.

Men det är bra det här, som berättelse betraktat är den i det närmaste oklanderlig. De 500 sidorna känns aldrig någonsin oöverstigliga ens för en tegelstensfobiker som mig. Språket flyter, karaktärerna växer och fördjupas och äntligen, äntligen, äntligen får Simona Ahrnstedt möjlighet att skriva jämställda relationer och kvinnopower. Att försöka göra det i en roman baserad i medeltiden är lovvärt men sjukt svårt, samhället öppnar inte riktigt för det i och med att den patriarkala strukturen var så stenhårt fastnaglad. Men i dagens samhälle, där inget är perfekt men där frågan ändå är väckt, fungerar det att mannen bryr sig om vad kvinnan vill och det är enklare att skildra en despotisk misogynist och rasist som en näst intill löjlig och otidsenlig despot.

Jag har nämnt förr att jag är lite pryd och jag drunknar lite i sexscener här ett tag, men de är i alla fall välskrivna så jag tycker de är ok också, för andra läsare 😉 Allt som allt kan jag säga att jag längtade hem till En enda natt när jag var tvungen att göra annat. Jag ser fram emot fortsättningen som jag käner mig lovad efter bokens epilog.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
EN ENDA NATT, Simona Ahrnstedt
Forum, 2014

Andra som skrivit om boken: Carolina läser, En bok om dagen, Lottens bokblogg [/su_note]

10 svar på ”En enda natt”

  1. Åh den ska jag också ta tag i! Läslistan börjar kännas lite mer görlig igen nu när jag börjat pendla och därför läser som en tok. 😛 Tack för påminnelsen!

    Svara
    • Den är ju rätt tjock, men den känns som jag skriver aldrig oöverstiglig, så lättläst! Hoppas du kommer gilla den 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.