Mina nobelspekulationer

Nu är det väl ändå dags att säga något om Nobelpriset i litteratur. Vad jag tror och så. Jag antar att det inte kommer bli en författare jag läst (två år på rad med favoritförfattare måste vara nog), men det är bara om dem jag kan tycka något så såhär säger jag om mina favoriter:

Svetlana Aleksijevitj
Jag läser just nu hennes Kriget har inget kvinnligt ansikte och den är smått fantastisk. Språket, innehållet, sättet den sätter igång mina tankar…

Colm Toibín
Det här är också en för mig ny författare i år. Jag har läst Marias testamente och läser just nu Mästaren och han är verkligen en sådan, mästare.

Assia Djebar
För att hon är feminist, förklarar en värld jag inte känner så att jag förstår och dessutom skriver fantastisk prosa. (Jag har läst hennes Ingenstans i min fars hus)

Margaret Atwood
Jag vet att hon likt Alice Munro är från Kanada och därför nu inte kommer hinna få nobelpriset, men jag skulle på riktigt gråta av lycka om hennes namn ropades ut på torsdag. Hon är fantastisk. På alla sätt.

På ett sätt skulle jag vilja lyfta Cormac McCarthy också, för Vägen, men jag tyckte verkligen att Blodets meridian var så sjukt seg att jag inte riktigt kan med det. En annan som alltid finns högt upp på oddslistorna är Murakami och av honom gillade jag förvisso Fågeln som vrider upp världenmen gubbsjukan har väl ändå fått nog många nobelpris nu va?

Om jag måste välja en enda favorit så säger jag Svetlana Aleksijevitj. Vem hoppas du på?

Vem det än blir som tilldelas priset så hoppas jag mest av allt på att det är en författare jag kan tänka mig att läsa, en författare som kan vidga mina vyer och som berättar verklighet och fiktion på ett intressant sätt.

7 svar på ”Mina nobelspekulationer”

  • Spännande, det känns alltid helt omöjligt att förutsäga men mitt förstanamn känns i alla fall som en möjlig pristagare.

   Svara
 1. Åh, hoppas också verkligen på Aleksijevitj!
  Annars brukar jag säga Maryse Condé när jag får frågan.
  Hoppas verkligen inte det blir Murakami, men det har ju pratats om honom så länge så jag antar att det kommer hända förr eller senare.

  Svara
  • Jag tror att Murakami är en sån där författare som det talas alldeles för mycket om för att han ska få det, och bara därför får han säkert priset på torsdag 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.