Hur står det till med kvinnorna?

CaptainAmerica-BlackWidow

Ja, det är en delvis sorglig historia det här med kvinnorna i Avengers-filmcykeln. Någon fördjupning i kvinnopsyket på samma sätt som för manspsyket står inte att finna. Ljusglimtar finns, men de är alldeles för få för att jag ska tycka att det känns riktigt ok. Vi kör en kort genomgång.

Thor: Brödernas mor är ju kick ass-tuff och visst finns Sif, valkyrian, men de borde ha kunnat lyfta fram någon mer tuff asakvinna och kanske till och med placerat henne någon annan stans än i periferin. Och varför inte en människokvinna kapabel att ta hand om sig själv och göra annat än att tråna…
Captain America: Urk, den där tuffa militärkvinnan, Peggy, förvandlades förstås snabbt från en riktig hårding till ett trånande våp vilket förstörde hela filmen för mig. Film två var mycket bättre, troligen för att den inte brydde sig om någon romantisk vinkling över huvud taget. Svarta änkan, Natasha Romanoff, lyfter också den andra Captain America-filmen rejält.
Avengers: Kul med en tuff kvinnokaraktär men jag hade definitivt förväntat mig mer av Joss Whedon. Svarta änkan får sorgligt lite utrymme och jag längtar efter en egen film om henne. Att hon är med i många av filmerna hjälper definitivt upp helheten.
Iron man: Jag gillar Pepper Potts och inte bara för namnet… Hon är snäll, ordentlig och kan ryta till när det behövs. Att Tony faller för Pepper är en av de viktigaste anledningarna till att jag faller för Tony

Ljusglimtar som sagt men rätt tunnsått ändå, och jag har nästan inte nämnt de förfärliga kvinnorollerna – Peggy i Captain America är nämnd men Betty i den där Hulken-filmen vill jag inte ens prata om och Jane (Thor) är jobbigt hjälplös så supersmart forskare hon är. Varför så få slagkraftiga tjejer, kan de verkligen vara så förtvivlat svåra att hitta på?

Superhjältesöndag
Detta är ett inlägg i Fiktiviteters Superhjältesöndag av och med:
Bak bok mat, Beroende av böcker, Bokhuset, Bokstävlarna, Carolina läser, Cinnamon books, Fiktiviteter , Kulturkollo, Oarya, Smutstiteln

4 svar på ”Hur står det till med kvinnorna?”

  1. Jag har funderingar på om vi ska förbjuda den romantiska vinklingen i alla filmer, åtminstone tills filmskaparna lärt sig skriva vettiga kvinnoroller. För när de inte längre reduceras till att bara vara objekt för trånande så kanske kvinnorna kan få riktiga roller. Fast exakt hur man ska få igenom det har jag givetvis ingen aning om…

    Svara
    • JA! Så gör vi tycker jag, det skulle rädda många av de här filmerna från katastrofen. Vi får starta lobbybyrå (eller vad det heter) du och jag.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.