16 april 2024

En fyrväppling från jordens fyra hörn

Veckans utmaning på Kulturkollo, som har jorden runt som tema, är att berätta om:
en bok från en världsdel,
en film från en annan världsdel,
en TV-serie från en tredje och
musik från en fjärde världsdel.

Det här är en väldigt svår utmaning för mig, den får mig att inse hur oerhört etnocentrisk jag är, jag läser nästan bara europeiskt och nordamerikanskt och detsamma gäller för intagandet av andra kulturkutryck. Dessutom är jag väldigt fokuserad på böcker och i viss mån tv-serier. Ni ska få se.

Boken jag valt är Kim Thuys Ru. Kim Thuy bor förvisso i Kanada idag men hon är född i Vietnam och boken handlar om livet i Vietnam, flykten därifrån och anpassningen till det nya landet.

Film ser jag sällan nu för tiden så det får bli en film med några år på nacken – Jordgubbar och choklad. Den utspelar sig på Cuba och tar upp viktiga ämnen som det politiska läget, kommunism vs individualism och homosexuellas möjligheter till ett fullvärdigt liv på ön, en mycket bra film!

Min tv-serie är Australiensisk och heter Bangkok Hilton. Ni vet den med en ung Nicole Kidman och en ung Hugo Weaving. Ett fängelsedrama men också så mycket mer. En av mina favoritserier någonsin!

Musik är också en väldigt svår kategori för mig eftersom jag lyssnar så lite på musik och eftersom jag där är sjukt konservativ, jag släpper in väldigt lite nytt i mina spellistor. Jag löser det genom att välja en artist med flera världsdelstillhörigheter – Freddie Mercury, född i Afrika, uppväxt i Europa, verksam i hela världen. Han och hans Queen är sedan 25 år det som säkrast avlyssnas i mina hörlurar. Så nytänkande är jag (jag lyssnar på en del annat också men återvänder alltid hit).

 

2 tankar på “En fyrväppling från jordens fyra hörn

  1. Ja tyckte också att det krävdes en viss eftertanke att kunna sprida ut sig, känner att jag måste bli bättre på att ge mig ut utanför Europa och USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.