Mästaren

Jag läste halva Skruvens vridning och sen gav jag upp för att den var så tråkig. Jag ska ge den en ny chans nu när jag läst Colm Tóibíns fantastiska Mästaren om bokens författare Henry James.

Mästaren är en väldigt lågmäld historia om en inte allt igenom sympatisk man. En man som gömmer sig bakom sin konstnärsstatus och sviker människor, kvinnor, och sedan förklarar bort det för sig själv. Som kusinen han säger sig älska men sen inte förstår att han kan hjälpa när hon ligger för döden. Som författarinnan han kanske älskar, som definitivt älskar honom och som tar sitt liv när han aldrig kommer henne till mötes. 

Colm Tóibín målar ett porträtt av en man som nog egentligen förälskar sig i män men som avskyr Oscar Wilde så intensivt att homosexualitet blir omöjlig att ens tänka. Att det är förbjudet enligt lag spelar nog mindre roll. Henry förstår aldrig sina egna känslor vilket är hans tragedi och hans mysterium. En författare som ägnar all sin tid åt att uppfinna mänskliga psyken men som inte förstår sig själv… Det är så väldigt bra, så väldigt, väldigt intressant skildrat av en annan mästerlig författare.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
MÄSTAREN, Colm Tóibín
Albert Bonnier förlag, 2005
Översättare: Nille Lindgren, originaltitel: The master

Andra som skrivit om boken: Goodreads[/su_note]

 

2 svar på ”Mästaren”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.