Utrensning

Nu har jag äntligen gjort det! Läst Sofie Oksanen. Utrensning är precis så bra som alla säger, men den är verkligen ingen picknick att läsa.

Jag älskar det mystiska, att inte få veta vad som händer eller har hänt, att få små skedar information men aldrig riktigt hela portionen.

Aliides historiska berättelse, och kommunismens Estland efter kriget och fram till nutid, om systern som försvinner och mannen som kräver, om sin egen besatthet och sitt misslyckande, den är tung. Jag gillar förstås inte Aliide men mitt hjärta blöder för henne. Liksom för Zara, hennes öde är förstås alldeles förfärligt.

Jag tycker att det är så lågmält fint hur de två kvinnorna kommer tillsammans. De delarna, där Aliide och Zara lär känna varandra, sitter i köket och är, är nog mina favoritstunder. Där håller sig också det jobbiga i bakgrunden. Men det försvinner förstås aldrig, eller bleknar.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
UTRENSNING, Författare
Bonnier pocket, 2010
Översättare: Janina Orlov, originaltitel: Puhdistus

Andra som skrivit om boken: Bokmania, Bokfetischist[/su_note]

 

4 svar på ”Utrensning”

 1. Roligt att du läst Sofi Oksanens ”Utrensning”.
  Den boken gjorde ett väldigt starkt intryck på mig.
  ”När duvorna försvann” står näst på tur.

  Svara
 2. Vad roligt att du gillade Utrensning! Jag tycker det är en fantastiskt bra bok. Håller med dig om att man ömmar för Aliide fast hon gjort förfärliga saker. Det är en så stark bok, och flera av scenerna kommer aldrig lämna mig. En praktiskt skillnad boken fick för mig är att jag känner ännu mer sympati för de som lever på gatan. Tänker att det kan vara en Zara.

  Svara
  • Jag håller med, den ger en fördjupning och en ny förståelse för den typen av utsatthet. Dessutom tycker jag att hon på något sätt lyckas visa hur det angår oss alla, att det är ett samhällsproblem vilket betyder att det är allas vårt problem och ansvar. Mycket fin och tung bok!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.