16 april 2024

Sveket

Ännu en ungdomsdystopi? Jaadå, men den är bra.

sveketJag var på ett väldigt spännande seminarium på bokmässan, med Ursula Poznanski och Maths Claesson där det talades om hans Linux och hennes trilogi om sfärerna. Det pratades om tjejers kamp och killars teknikkärlek, det talades om konsten att skapa något nytt i dystopigenren där det redan finns så mycket annat. Ursula Poznanski berättade att hon medvetet undvikit att läsa dystopier för unga vuxna för att hon visste att hon skulle skriva den här boken och ville undvika allt för uppenbar påverkan.  Ett smart drag känner jag, och det lönar sig. Sveket känns inte som allt annat, det är en ganska egen skildring av det allmänmänskliga.

Människorna har byggt sfärer för att leva i, det finns de som hamnat utanför också men de kan man inte riktigt räkna som människor ändå. I alla fall är det det man lär sig i sfärerna. Något går förstås fel och våra hjältar (som är väldigt lite hjältar) tvingas möta verkligheten på det hårda sättet.

Jag har inte läst Ursula Poznanski tidigare men är sugen på att ge mig på Erebros eller Saeculum också, egentligen helst den sistnämnda men jag vet inte efter att ha läst vad Carolina tycker, det får kanske bli Erebros ändå….

[su_note note_color=”#fcfcf0″]

SVEKET, Ursula Poznanski
Opal, 2014
Översättare: Sofia Lindelöf, originaltitel: Die Verratenen
Del 1 i en trilogi.

Andra som skrivit om boken: Carolina läser[/su_note]

3 tankar på “Sveket

  1. Jag tyckte också Erebos var jättebra. Har medvetet hoppat över den här just för att: en dystopi till? Men kanske läser i alla fall då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.