Konsten att skapa en tjej

IMG_1550.JPGFörst: jag älskar och avgudar Caitlin Moran precis lika mycket som alla andra. Det finns dagar när jag vill vara Caitlin Moran. Ganska många. Jag tycker att hon är briljant och tuff och bäst. Jag älskade Konsten att vara kvinna även om jag inte riktigt delar den feministiska analysen hela vägen och jag känner mig som bästis med Moran i Morantology där hon vräker ut sig i Doctor Who-kärlek som om hon vore min andra halva.

Konsten att skapa en tjej då? Jo, tack. Den har den där friheten i språket som är Caitlin Moran. Den där jag skiter i alla regler-attityden som jag älskar. Den har miljoner referenser till musik jag hört talas om men aldrig lyssnat på. Den har en familj som jag vill adoptera (även om jag verkligen inte önskar att den var min). Den har drömmar och sexuellt självskadebeteende som gör ont att läsa om, som jag har svårt att relatera till och som blir alldeles för detaljerat och utdraget mot slutet men som jag tycker säger något viktigt om hur tonåren kan vara.

Jag gillar Johanna Morrigan och hennes familj. Jag tycker att sexet blir för mycket och jag hänger inte med på referenserna nog mycket för att förälska mig i Konsten att skapa en tjej. Jag kämpar också en hel del med detaljer som tempusbyten och kommentarer från en nutida Johanna som bryter illusionen då och då. Med det är en bra bok, en som får mig att hoppas på mer från Caitlin Moran. Jag längtar efter en historia som är lite mindre den hon redan berättat tidigare. Jag tror att det skulle kunna bli formidabelt.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
Konsten att skapa en tjej ,Caitlin Moran
Albert Bonnier förlag, 2014
Översättare: Molle Kanmert Sjölander, originaltitel: How to build a girl

Andra som skrivit om boken: Goodreads[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.