En pristagarenkät

IMG_1575.JPG

Veckans tisdagsutmaning på Kulturkollo är en enkät om pristagare. Här följer mina svar:

1. Nobelpriset, Augustpriset, Man Booker Prize, hur ser ditt förhållande till bokpriser ut? Man Booker prize gav mig Hilary Mantel. Utöver det så brukar jag tycka att det är intressantare med nomineringar och långlistor och sånt. Nobelpriset är till exempel allra bäst timmen innan den ständige sekreteraren kliver ut genom dörren. Pirret i magen som sprider sig över hela biblioteket älskar jag. Sen blir det ofta lite tomt, när det inte är Tranströmer.

2. Oscarsgalan är en höjdpunkt för många filmälskare, Guldbaggegalan en något mindre svensk version. Vilken är, enligt dig, den bästa film som blivit utnämnd till bästa film under dessa galor? Svårt! Gillade Crash väldigt mycket. Och förstås American beauty, Shindlers list och Gladiator men när jag tittar på listan så måste jag nog välja Gökboet. Så fenomenal!

3. Vilka är dina favoritskådisar som kammat hem stayetter? Jag har dålig koll och dessutom väldigt obskyra favoriter (de gör mer tv-serier än film), men Philip Seymour Hoffman fick ju en i alla fall.

4. Vilka skådespelare, som ännu inte fått priset, borde få det snarast? Som sagt dålig koll på vem som fått och inte.

5. Emmy Awards är ett amerikanskt pris, ett tv-världens motsvarighet till Oscars. Vilken tv-serie är din favorit bland pristagarna? Helt ärligt så orkar jag inte leta efter en lista över vilka som prisats (det visade sig vara lättare sagt än gjort), men om världen är som den ska så har Veronica Mars fått en Emmy och då säger jag Veronica Mars 🙂

6. Att tävla i musik funkar tydligen också, det är Melodifestivalen ett exempel på. Vilken är din favorit av de låtar som tävlat? Nu kör jag på obskyr igen, jag gillar en hel del melodifestivallåtar men den enda som hittat vägen till min lyssningslista är Road salt med Pain of salvation. Så grymt bra, så grymt sågad när det begav sig 🙂

7. Har du någon kulturell favorit som inte hann få sin beskärda del av priser innan hen dog? Philip Seymour Hoffman borde ha fått fler än sin enda Oscar. Gitta Sereny borde ha fått Nobelpriset.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.