21 april 2024

Dora Bruder

Jag tycker fortfarande att det är lite överdrivet att ge nobelpris till Modiano. Visst skriver han vackert och visst är det viktigt att vittna om andra världskriget. Men han berör ju inte! Det finns många andra som också skriver bra, och så finns det de som är briljanta… Patrick Modiano känns väldigt mycket som en författare bland väldigt många andra (likvärdiga), men jag förstår att genom att säga det så kommer jag ut som opåläst och oinsatt och allt det där andra jag inte vill vara.

Med det sagt så tycker jag att Dora Bruder är en bra bok, jag är glad att jag läst den. Dora lär jag aldrig känna men det hör till sakens natur eftersom hon är ett mysterium Modiano utforskar. Han springer efter henne längs Paris gator och naturligtvis kommer vi aldrig fram. Berättelsen griper aldrig tag i mig, men i några ögonblick när Modiano berättar om sin relation till sin egen far så berör den mig, och det får vara gott nog.

Dora Bruder är en detektivroman, en forskningsroman, ett sökande. Den är trevande och finstämd. Jag tycker mycket mer om den än den allt för flyktiga Lilla smycket. Men som sagt, Nobelpriset var väl att ta i…

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
DORA BRUDER
Författare: Patrick Modiano
Förlag: Elisabeth Grate förlag (2014)
Översättare: Madeleine Gustafsson
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris[/su_note]

En tanke på “Dora Bruder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.