13. För den som vill läsa en riktigt bra bok

Jag tycker väldigt mycket om ungdomsböcker och jag tycker att fler vuxna skulle ge dem chansen. I min jobbokcirkel, där jag är enväldig bokutväljare, försöker jag alltid få in en ungdomsbok per termin. Det gäller att utmana föreställningen att vissa böcker är för vissa människor när alla böcker egentligen är för alla som vill läsa dem.

Dagens tips är en synnerligen läsvärd, omvälvande, fenomenal och superobehaglig bok om varat och livets grund. Den ställer de allra svåraste frågorna och försöker egentligen inte ens besvara dem. Det är en bok som tar sina läsare på mycket stort allvar, oavsett vilken ålder de må ha uppnått. Och sällan har en bok skriven för ungdomar lämpat sig så bra för vuxna läsare, även om jag tror att vi till åren komna saknar vissa personlighetsdrag som unga har kvar som hjälper en att ta till sig det som händer i boken. Jag går bara sönder, det kanske inte en femtonåring gör?

intet

Janne Teller är en gudabenådad författare och hennes Intet är en av de bästa böcker jag någonsin läst. Hennes Om det var krig i norden är en annan av mina allra bästa böcker, också skriven för såna där unga människor. I det politiska och samhälleliga läge och klimat vi just nu befinner oss behövs berättare som inte väjer, som ställer frågorna och hoppas på att vi ska hitta svaren själva inom oss. Som tror att det är enda vägen. Och jag är fortfarande naiv och tror på allvar att om bara alla fick läsa Janne Tellers böcker så skulle världen bli lite bättre. Lite mindre hård och lite mer medmänsklig. Jag tror vi skulle väja lite mer för det som inte är, tomheten som fyller själen med kyla, intet.

Detta är ett inlägg i Sofies Julkalenderbloggstafetten 2014. Morgondagens lucka öppnas hos Up in my tree.

4 svar på ”13. För den som vill läsa en riktigt bra bok”

  1. Tack för ditt inlägg! Gillar särskilt ”Den ställer de allra svåraste frågorna och försöker egentligen inte ens besvara dem. Det är en bok som tar sina läsare på mycket stort allvar, oavsett vilken ålder de må ha uppnått.”
    Blev verkligen intresserad av denna bok, skrev genast upp den på min läsa-lista.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.