Boktolvan, vidga mina vyer-utgåvan

Inspirerad av världsläget, den sorgliga situationen i nationen, Kulturkollos normbrytarvision för 2015 och mina egna begränsningar har jag nu konstruerat en vidga mina vyer-utmaning till mig själv. Jag läser så väldigt centrerat kring Europa och Nordamerika och det kommer jag att fortsätta med, det vore naivt att tro något annat, eller att vilja något annat – jag trivs ju i den delen av världen. Men samtidigt är det roligt, viktigt och spännande att vidga sina vyer och blicka mot andra delar av världen än de närmaste. Och så finns ju alltid chansen att hitta något nytt att gilla och trivas i.

Så jag gör en boktolva. Tolv böcker av författare från (födda i, uppväxta i, boende i) andra delar av världen än Europa och Nordamerika ska jag läsa. När jag gjort det är jag klar med utmaningen, ingen tidspress, inga krångligheter och inga egentliga regler. Jag börjar nu.

Till en början hade jag tänkt producera en inspirationslista att plocka från men sådana finns det så fina redan hos Lyran och Anna och Ivana så jag besöker dem lite istället. Tips på böcker jag inte får glömma emottages också tacksamt i kommentarerna.

4 svar på ”Boktolvan, vidga mina vyer-utgåvan”

  1. Jag tjatar, som alltid, om Chimamanda Ngozi Adichie. Hon är född och uppväxt i Nigeria. Rekommenderar i första hand ”En halv gul sol” och ”Americanah”, men ”Lila hibiskus” är också bra. Om du vill läsa en bok som utspelar sig i Indien så rekommenderar jag ”Vita tänder” och ”Vishnus död”. Däremot avråder jag från ”Dehlis vackraste händer” eftersom den menlös och tråkigt grabbig. Lycka till!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.