Årets bästa 2014

Så var det dags att summera årets läsning. Statistiken har ni redan fått och redan igår kunde ni läsa en sammanställning över årets läsupplevelser på Kulturkollo. Här och nu är det dags att presentera min topplista, årets tio bästa böcker är:

 

10. Lighthousekeeping av Jeanette Winterson

Galet välskriven och fantasifull berättelse. Och sorglig förstås, och mörk men hoppfull.

9. Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman

Fantasi! Frihet i tanken. Och så den där känslan av värme trots att det är riktigt jobbiga saker som berättas.

8. Om jag stannar av Gayle Forman

Sorglig på riktigt!

7. The bell jar av Sylvia Plath

Om ångest och depression och totalt kompakt inre mörker. Och ändå… Just därför.

6. Flickor som skimrar av Lauren Beukes

Seriemördare som reser i tiden är väldigt, väldigt skrämmande…

5. En mörderska bland oss av Hannah Kent

Bra hela vägen men slutet är så sjukt intensivt att jag fortfarande känner av andnöden när jag tänker på det.

4. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Årets viktigaste bok. Det är årets skandal att den inte ens var nominerad till Augustpriset.

3. The winter people av Jennifer McMahon

Fängslande. Helt enkelt.

2. Väggen av Marlen Haushofer

Totalklaustrofobi. Instängt och inåtblickande. Min bästa dystopi någonsin!

Och slutligen:
[su_box title=”Årets allra bästa bok!” style=”bubbles” box_color=”#3cefde” title_color=”#0c0b0b” radius=”7″]
The language of dying av Sarah Pinborough

Så fantastiskt komplett i sin blandning av realism och magi. Så bäst på så många sätt. Dags för en översättning![/su_box]

Och strax utanför listan hamnade:

In i skogens djup av Jean Hegland
Öde av Christine Falkenland
Om det var krig i Norden av Janne Teller
Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart
Världens viktigaste kyss av David Levithan

Vilken är din bästa bok i år? 

5 svar på ”Årets bästa 2014”

  1. Åh, vad svårt. Har inte börjat fundera än… Men känner spontant att jag saknar någon sån där riktig, riktig bokälsklning som jag föll totalt för. Lite på grund av det ska jag inte ha några utmaningar i år, utan bara läsa det som faller mig in och cut-the-crap-böcker. Och eftersom jag tycker att vi ofta tycker ganska lika så har jag ju flera böcker här jag måste läsa! På din lista har jag bara läst The Bell Jar och Jag heter inte Miriam. Tyckte båda var fantastiska.

    Svara
    • Jag tror att du skulle gilla Pinboroughs bok väldigt mycket till exempel, det är en sån där typisk bok som bara kom till mig när jag utan att ha hört om den innan dök på den i London och köpte för att den var så fin. Fler såna spontana möten med böcker hoppas jag på i år.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.