The vanishing witch

Karen Maitland är en författare jag länge velat läsa, för att hon skriver historiska romaner, och för att de verkar bra, men jag har inte kommit mig för förrän nu.

the-vanishing-witchAtt det blev just The Vanishing witch som lockade mig till läsning är inte konstigt. Dels kom den precis när mitt intresse för engelsk (tidig) historia fick någon sorts revival. En bok som utspelar sig på Richard II:s tid ger mig chansen att jämföra med Shakespears historieskrivning som jag såg teatertolkad två gånger under 2014. Och så handlar den om (möjlig) magi, kärlek och ond bråd död i en liten engelsk stad. Där finns klassproblematik, spöken och allt det där som jag vill åt. Människor. Skitigt, vardagligt slit. En bok för mig helt enkelt.

Och The vanishing witch är bra. Effektivt berättad, snyggt upplagd, bladvändarspännande och andlöst actionfylld på slutet. Det går att gilla/ogilla/tycka synd om alla inblandade, samtidigt. Jag stör mig bara på en liten detalj som är ett kärlekspar som avslöjas en bit in i berättelsen där mannen ska vara lite mystiskt hemlig för oss läsare men inte är det. Det gör egentligen ingenting för berättelsens skull att jag avslöjar honom genast, men misslyckandet i att göra det effektfullt stör. När hon så gärna ville överraska mig på slutet borde hon ha ansträngt sig för att få till det, ingen kan inte räkna ut hur det ligger till nämligen. Men det är som sagt en detalj, en för berättelsen oviktig detalj dessutom. The vanishing witch är en riktigt bra bok och Karen Maitland är definitivt en författare jag vill läsa mer av. Hur gör jag bäst i att gå vidare tycker ni?

[su_note note_color=”#fcfcf0″]

THE VANISHING WITCH
Författare: Karen Maitland
Förlag: Headline review (2014)
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.