Världens viktigaste kyss

varldens-viktigaste-kyssTiteln får mig att fundera över ordvändningar om David Levithan som världens viktigaste författare. Men det är han naturligtvis inte, det vore att förminska så mycket och så många. Men David Levithans skrivargärning är viktig, den betyder något, berättar något som vi inte skulle kunna leva utan.

Världens viktigaste kyss handlar om Harry och Craig som bestämmer sig att sätta ett världsrekord, de ska kyssas längre än några någonsin kyssts tidigare. Och det handlar om andra pojkar som hanterar sin homosexualitet på olika sätt. Det handlar om rädda föräldrar, förstående föräldrar, syskon som reser sig upp och människor som försvinner.

Och så handlar det om en sorts kör, ett vi som berättar allt detta för oss. De fallna. Männen och pojkarna som förgjordes av AIDS under 1980- och 90-talet. Att se genom deras ögon och ana deras berättelse ger ett extra djup till det vi betraktar idag. Världens viktigaste kyss skriver in sig i den där oumbärliga samlingen där Torka aldrig tårar utan handskar och Låt vargarna komma redan finns.

Gör den skillnad då? Jag är ju redan övertygad om alla människors lika värde och rätt att få vara sig själva och troligen läser ingen homofob den här boken. Men kanske kan någon läsa och skaffa sig en egen uppfattning istället för att påverkas av någon inskränkt förälder/lärare/kompis. Kanske kan den rädda någon från kylan i hjärtat och SD-tankarna i huvudet. Och så ska vi ju inte glömma att sådana som jag, som tror att vi är så jäkla vidsynta, också behöver påminnas och väckas emellanåt. Så ja, den gör skillnad.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
VÄRLDENS VIKTIGASTE KYSS
Författare: David Levithan
Förlag: Gilla böcker (2014)
Översättare: Helena Hansson, originaltitel: Two boys kissing
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Oarya, C.R.M. Nilsson [/su_note]

 

10 svar på ”Världens viktigaste kyss”

 1. Jag läste i någon bokblogg för några veckor sen en som hade läst den här, och det var den allra första boken hon läste som hade med HBTQ att göra. Vilket påminde mig om att även om jag stöter på det titt som tätt i litteraturen så är det fortfarande en helt okänd för många. Normaliserat för mig, ny värld för andra. Så jag håller med, den gör skillnad och alla andra böcker också ( vilka glädjande nog blir fler och fler ) som vågar vara normbrytande.

  Svara
  • Det är så väldigt sant, varje normbrytande bok som publiceras öppnar möjligheten för fler att hitta en normbrytare att läsa som sin första. Så väldigt viktigt, särskilt fint är det när böckerna är så bra som Levithans!

   Svara
  • Jag tycker det är ett spännande berättargrepp som jag gillar men som sagt hade svårt för till en början. Den för in en viss distans men också nya perspektiv som jag tycker ger ytterligare djup till berättelsen.

   Svara
 2. Jag hade jag, En som favorit av Levithan och kanske jämförde jag lite för mycket med den. Lite övertydlig och för undervisande upplevde jag den faktiskt.

  Svara
  • Jag gillade också Jag, en lite mer än denna men den var jag å andra sidan väldigt, väldigt förtjust i. Världens viktigaste kyss fungerade för mig men jag förstår dina invändningar också.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.