16 april 2024

Den där tisdagsutmaningen

Ja, jag har själv kommit på den, Kulturkollos tisdagsutmaning alltså, och ändå är den så svår att svara på. Kanske för att jag ett tag tryckte i mig så väldigt mycket fakta och nu inte trycker i mig nästan någon alls…

Vilken är din favoritform för fakta? Dokumentärfilm, vetenskaplig avhandling, föreläsning..?

Jag ser gärna dokumentärfilm. Om den är välgjord och medveten om att också dokumentärer är tolkningar av verkligheten snarare än berättelsen om densamma. Annars har jag börjat läsa historiska faktaböcker (populärhistoriska, essäistiska, akademiska – alla sorter) igen, efter den monumentala överdos som mitt avhandlingsskrivande resulterade i.

Berätta om en riktigt minnesvärd kulturell faktaupplevelse (en teaterpjäs baserad på en sann händelse, en fantastisk bok eller något helt annat)!

Jag hävdar ju att historiska romaner också kan vara en form av eller förmedla historisk fakta*. Wolf Hall är min största historieupplevelse, den har bekräftat min syn på historia på det sättet att den visar att förutsättningarna må skifta men människor är i grunden väldigt lika oavsett om vi skriver 1514, 1814 eller 2014. Sen kan jag naturligtvis inte värja mig från min egen forskning om kvinnors och barns utsatthet, dem bär jag med mig varje dag. Det finns så många historier som aldrig blivit berättade. Jag kommer skriva mer om det på Kulturkollo imorgon.

*En diskussion kring detta först just nu på Dagens nyheter, jag har inte hunnit/orka läsa men två inlägg i debatten finns här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.