16 april 2024

Champion

champion (1)Jag kommer göra om mitt misstag att både tala om boken och serien som helhet här. Och konklussionen kommer bli densamma men den här gången kommer jag inte ångra mig…

Legend var en bra bok som jag gillade och fortsättningen Prodigy var en riktigt bra bok som jag blev helt förälskad i. Champion? Ja, den är lika bra den. Ingenstans på vägen har jag tvivlat, ingenstans har jag undrat över vem som är vem. När jag plockat upp en fortsättning har jag genast flyttats in i världen och känt mig som hemma.

Champion är så snygg för att den fortsätter vara trogen sina båda berättarröster, June och Day. Möjligen går det lite fort en bit mot slutet men det är också andlöst spännande. Jag älskar att det är komplext och mörkt och jag älskar ännu mer att Marie Lu tar konsekvenserna av det och avslutar boken och serien som hon gör (även om jag kunnat leva utan det allra sista slutet).

Jag tycker att Legend-serien är den bästa i sin genre. Visst Hungerspelen står i en position för sig men sanningen är den att när jag försökte läsa om den i våras tröttnade halvvägs in i första boken (men det beror nog på viss mättnad efter alla filmer och så…). Divergent-serien avslutas bra (ja, jag tycker fortfarande det) men i övrigt är det väldigt rörigt även om första boken är bladvändarspännande. Legend-serien funkar rakt igenom, söker aldrig sensationerna, är alltid väldigt nära sina två huvudpersoner och vet att inte göra för stor affär av kärleksförhållandet. June får vara sann mot sig själv, Day får vara sann mot sig själv och ingen av dem ger upp sig själv för att bli ihop. Det finns viktigare saker än romantisk kärlek, som familj och vänskap till exempel. Det tycker jag väldigt mycket om. Jag såg att det kommer en film (förstås), om den görs rätt så kan det nog bli bra. Jag såg också att den ska göras av “teamet bakom twilight-filmerna”, låt mig säga att att jag är mer än skeptisk till just den biten.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
CHAMPION
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista (2014)
Översättare: Katarina Falk
Avslutande delen i serien som inleddes med Legend och fortsattes av Prodigy.
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Sagan om sagorna [/su_note]

 

 

4 tankar på “Champion

    1. Jag skulle aldrig våga säga rent ut att den är bättre än Hungerspelen 😉 Men den är väldigt, väldigt bra och den förtjänar definitivt att lyftas så att fler kan hitta den och förstå dess storhet. Det är ovanligt att en författare lyckas hålla i såväl handling som karaktärer så bra från början till slut, utan att tappa taget en enda gång.

    1. Det är alltid trevligt att hitta fränder 🙂 Jag tycker att vi ska jobba gemensamt för att tipsa många om boken så att vi blir ännu fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.