Oryx & Crake

oryx-och-crakeMargaret Atwood, som jag älskar henne! Oryx och Crake är förstås en utomordentligt fantastisk bok, som Alias Grace, som Kattöga, som Tjänarinnans berättelse och samtidigt som ingenting annat jag läst.

Crake är Jimmys vän, han som är lite för smart för sitt eget (och världens) bästa. Oryx är hon som Jimmy tänker på. Jimmy är Snöman, den som blev kvar. Den sista av alla… Jag vet att det låter förvirrande men läs så faller allt på plats. Läs!

Grundtemat i romanen är manipulationerna, människan som manipulerar med naturen för att hon kan, manipulation av gener, av relationer och av minnen. Det är en väldigt sorglig historia och samtidigt långt mycket mer skrämmande än en skräckroman. Det är en dystopi i sin renaste form, ett samhälle som faller sönder för att mänskligheten långsamt accepterat att det händer. Och det skrämmande är förstås det som händer, men också slutet, att allt inte tilläts ta slut i slutet.

I maj kommer tredje delen i trilogin ut på svenska och jag tänker definitivt läsa del två, Syndaflodens år, innan dess.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
ORYX OCH CRAKE
Författare: Margaret Atwood
Förlag: Prisma (2003)
Översättare: Birgitta Gahrton
Del 1 i Maddaddam-serien
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris[/su_note]

 

 

7 svar på ”Oryx & Crake”

  1. Åh.. är det en serie? Det har jag helt missat. Jag började läsa Oryx och Crake förra året tror jag… men jag kom aldrig in i den. Jag läste aldrig ut den, för jag tyckte den var mindre bra.

    Fick Syndaflodens år, som står hemma oläst i hyllan. Tänkte ta tag och läsa den i år men frågan är om man måste läsa Oryx och Crake igen för att andra delen ska komma till rättvisa. hm…

    Svara
    • Jag vet inte hur de förhåller sig till varandra eftersom jag inte hunnit till bok två än, du kan ju testa och se om Syndaflodens år faller dig mer i smaken 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.