True murder

true-murderVad är True Murder för en bok egentligen. Den är ingen deckare men den innehåller död och en gåta. Den är ingen klassisk internatskolebok men flickorna bor på en internatskola. Den är en uppväxtskildring, en berättelse om hur omöjligt det kan vara att passa in i en värld där hemligheter äter upp skuggorna. Den är en oerhört bra, och skrämmande bok.

Ajuba är elva år. Hon bor på en internatskola i Devon, England men vi får veta att något hänt hennes mamma, först i Accra i Ghana och sedan i London. Mamman såg andar i speglar och nu har Ajuba inte träffat henne på länge. När hon träffar Polly och hennes familj blir allt mycket lättare att bära, och mycket svårare.

Historier flätas samman i True murder, historier och minnen. Ajuba som berättar är dessutom i djup obalans varför hon inte kan litas på, inte ens av sig själv. Jag ömmar för Ajuba, Penny och egentligen alla i den här mörka vandringen från katastrof till katastrof. Det är en mörk värld de befinner sig i men boken är ändå förvånande lättläst.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
TRUE MURDER
Författare: Yaba Badoe
Förlag: Tranan (2014)
Översättare: Aslög Pontara
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Bokdetektiven, Marias bokliv (som tipsade mig om boken, tack Maria!)[/su_note]

 

1 svar på ”True murder”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.