29 mars 2024

En märkligt fin film

only-lovers-left-alive-posterIgår kväll såg jag äntligen en film som jag väntat på länge. Väntan kommer sig av att jag är lite kär i Tilda Swinton, och i Tom Hiddleston, och att jag fortfarande undrar om det går att göra en bra film med vampyrer.

Tilda och Tom är i Only lover left alive vampyrerna Adam och Eve. Eve samlar och hetsläser böcker (älskar hennes boktorn i lägenheten i Tanger!) och Adam samlar gitarrer. Eve lever livet långsamt, njutningsfullt och Adam lider depressionens alla kval när han ser människorna (zombierna som de kallar oss) förstöra sina korta liv. Och de älskar varandra, så intensivt, så stillsamt.

Only lovers left alive är en märklig film, lite som ett långsamt hallucinatoriskt rus av något slag. En mig närstående person brukar ofta efterfråga essensen, vad filmen ville säga, och jag vet inte vad just Only lovers left alive vill säga. Men jag låter den pågå en stund till i mig så ska det nog landa. Det jag vet är att jag tycker om den, att det nog är det bästa jag sett med vampyrer och om vad odödlighet kan vara. Och Tilda Swinton är förstås fantastisk, liksom Tom Hiddleston. Det finns bilder där de är vackra som en tavla tillsammans. Det finns scener jag vill frysa och hänga på väggen.

only lovers left alive books

Fiktiviteter

Fiktiviteter föddes sommaren 2009 och är sedan dess en blogg om böcker och läsning. Främst. Ibland är det också en blogg om tv-serier eller annat populärkulturellt. Jag som skriver här heter Helena. Jag är uppvuxen i och bor numera igen i Värmland (denna litterära pärla till landskap). Jag ägnar tiden åt att vara förälder och bibliotekarie. På fritiden tycker jag om att läsa (förstås!), skriva och promenera i skogen. Läser gör jag förstås en hel del. Jag har en särskild plats i mitt läshjärta för kortromaner och poesi. Det jag läser får gärna vara mörkt, vackert och skitigt. Det måste gripa tag och det bör göra i alla fall aningens ont. Med det sagt så händer det förstås också att jag läser mer lättsmälta och glada böcker, ibland behöver jag mitt fluff!

Visa alla inlägg av Fiktiviteter →

5 tankar på “En märkligt fin film

    1. Visst är det konstigt att den inte är mer omtalad? Mycket fin, förstås, det finns ju en anledning till att jag älskar Tom och Tilda lite mer än vad som är hälsosamt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.