En märkligt fin film

only-lovers-left-alive-posterIgår kväll såg jag äntligen en film som jag väntat på länge. Väntan kommer sig av att jag är lite kär i Tilda Swinton, och i Tom Hiddleston, och att jag fortfarande undrar om det går att göra en bra film med vampyrer.

Tilda och Tom är i Only lover left alive vampyrerna Adam och Eve. Eve samlar och hetsläser böcker (älskar hennes boktorn i lägenheten i Tanger!) och Adam samlar gitarrer. Eve lever livet långsamt, njutningsfullt och Adam lider depressionens alla kval när han ser människorna (zombierna som de kallar oss) förstöra sina korta liv. Och de älskar varandra, så intensivt, så stillsamt.

Only lovers left alive är en märklig film, lite som ett långsamt hallucinatoriskt rus av något slag. En mig närstående person brukar ofta efterfråga essensen, vad filmen ville säga, och jag vet inte vad just Only lovers left alive vill säga. Men jag låter den pågå en stund till i mig så ska det nog landa. Det jag vet är att jag tycker om den, att det nog är det bästa jag sett med vampyrer och om vad odödlighet kan vara. Och Tilda Swinton är förstås fantastisk, liksom Tom Hiddleston. Det finns bilder där de är vackra som en tavla tillsammans. Det finns scener jag vill frysa och hänga på väggen.

only lovers left alive books

5 svar på ”En märkligt fin film”

    • Visst är det konstigt att den inte är mer omtalad? Mycket fin, förstås, det finns ju en anledning till att jag älskar Tom och Tilda lite mer än vad som är hälsosamt 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.