Allt går sönder

Jag läser som ni vet väldigt lite Afrika-baserad litteratur, men jag kan inte tänka mig någon bättre bok att börja med än Allt går sönder. Perspektivet är inifrån Igbofolket och huvudpersonen Okonkwo vilket gör det så väldigt mycket lättare att se hur krockarna ser ut och varför de inträffar. Krockarna mellan gammalt och nytt, stamreligion och kristendom, Afrika och Europa. Och krockarna mellan manligt och kvinnligt faktiskt. Jag var beredd på allt det andra men inte på samtalet som förs i boken om just manligt och kvinnligt, män och kvinnor. Kvinnorna är naturligtvis underordnade i stammen, i hushållet, men de besitter samtidigt sina maktsfärer och de fyller viktiga funktioner. Det är egenligen när Okonkwo söker den manliga manlighetsnormen och glömmer det kvinnligas betydelse som det blir fel, som allt börjar falla sönder. Men det här är ingen enkel roman, det finns inte en förklaring till sönderfallet, förklaringarna är många.

Okonkwo är ingen man att tycka om, han är hård och kantig men han är samtidigt resultatet av en urgammal tradition och visst blir han en människa av kött och blod som jag känner djupt för. Det finns en episod med pojken Ikemefuna som drabbade mig väldigt hårt och som hjälper mig att förstå hur Okonkwo resonerar.

Slutet vill jag förstås inte avslöja, men jag kan inte heller lämna det helt okommenterat i och med att det är så bra, så väldigt avslöjande. När perspektiven skiftar upphör Okonkwo att vara en människa och blir en av “de andra”. Det är när jag läser och ser sånt som jag känner att jag lär mig om hur världen fungerar. Tyvärr.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
ALLT GÅR SÖNDER
Författare: Chinua Achebe
Förlag: Tranan (2004)
Översättare: Ebbe Linde, originaltitel: Things fall apart
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Lyrans noblesser, Bokmania, Mathildas läshörna[/su_note]

2 svar på ”Allt går sönder”

    • Det tror jag också, det är helt klart en omläsningsbok! Har du läst fortsättningen? Jag har inte gjort det än men jag ska absolut.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.